Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verloving prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven was een verrassing

10 maart 2015 · Leestijd 3 min

Nederland werd precies vijftig jaar geleden overvallen door het nieuws van de verloving van prinses Margriet met de Leidse rechtenstudent Pieter van Vollenhoven.

Op 10 maart 1965 maakte koningin Juliana in een korte verklaring voor radio en televisie vanaf paleis Soestdijk bekend dat het "voor ons, mijn man en mij, een grote vreugde is u de verloving aan te kondigen van onze dochter." De bekendmaking was een dag naar voren geschoven om publicaties over de relatie van prinses Margriet in buitenlandse media en het Leidsch Dagblad voor te zijn. Prinses Beatrix was net die morgen teruggekomen van een achttiendaagse reis naar Suriname en de Nederlandse Antillen en was door haar moeder bij aankomst op Schiphol op de hoogte gesteld van de gang van zaken. De onverwachte aankondiging van de verloving zorgde voor feesttaferelen. "Het publiek breekt door afzetting", meldde dagblad Trouw een dag later over de enorme publieke belangstelling in Baarn, waar het paar voor het paleis een korte rondrit maakte. Pieter van Vollenhoven verscheen met zijn rechterenkel in het gips, en liep bij de presentatie met een stok. Hij had bij het skiën zijn enkel gebroken. Geheim Margriet had Pieter van Vollenhoven in mei 1963 in Leiden leren kennen. "Wij hebben meegemaakt hoe hun vriendschap zich tot deze verloving heeft ontwikkeld”, aldus Juliana. Het paar had de ontluikende liefde al die tijd geheim kunnen houden. Hoe dat was gelukt werd de prinses gevraagd tijdens een ontmoeting met de pers op Soestdijk. "Dat zeggen wij niet. Dat is ook ons geheim." Dat prinses Margriet met een burger trouwde, was in die tijd zeker niet vanzelfsprekend en latere jaren hebben Margriet en Pieter verteld over de weerstand die ze ook aan het hof ondervonden. "Mijn schoonouders hadden zeer moderne opvattingen. Volgens hen moest het mogelijk zijn dat hun dochter met een Nederlander zou trouwen, vandaar hun toestemming voor het vervroegd bekendmaken van een verloving", aldus Pieter in een interview in 1999. Acceptatie kwam echter pas veel later. Enkele maanden daarna volgde de even verrassende en meer omstreden verloving van prinses Beatrix met de Duitser Claus von Amsberg. Zij trouwden als eersten, op 10 maart 1966. Margriet en Pieter volgden in januari 1967. Verbaasd Pieter van Vollenhoven heeft via Twitter gereageerd op de stroom van gelukwensen en reacties die hij dinsdag met prinses Margriet ontving ter gelegenheid van het gouden jubileum van hun verloving. "Knap dat velen toch weten dat wij ons ’50 jaar’ geleden hebben verloofd! Het is een ontdekkingsreis geweest om nooit te vergeten”, aldus Pieter van Vollenhoven. Volgens Van Vollenhoven blijft het "bijzonder dat mijn schoonmoeder dit indertijd heeft goed gekeurd." Dat stelde hij in een persoonlijke terugblik op 10 maart 1965. Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--