Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw onderzoek: Weinig vertrouwen meer in Willem-Alexander

24 april 2021 · Leestijd 2 min

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is het afgelopen coronajaar gedaald tot het laagste punt sinds zijn inhuldiging. Veel mensen zijn de vakantie naar Griekenland nog niet vergeten, ze vinden het koningspaar onvoldoende zichtbaar en ze hekelen de hogere vergoeding voor de koning middenin de coronacrisis.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Koningsdagonderzoek van EenVandaag onder ruim 28.000 leden van het Opiniepanel. Daarin geeft 63 procent aan vertrouwen te hebben in de koning, tegenover 74 procent vorig jaar. Ook de steun voor koningin Máxima daalt: van 78 procent vorig jaar naar 69 procent nu. 

Een grote minderheid vindt de koning en koningin het afgelopen jaar niet zichtbaar genoeg. Daarnaast blijft de voortijdig afgebroken reis naar Griekenland aan het koningspaar plakken. Bijna de helft zegt in het onderzoek dat de vakantie nog steeds een negatieve invloed heeft op hun beeld van het paar. Ook is er onvrede over de hogere vergoeding die de koning krijgt in de coronacrisis. Ongeveer driekwart vindt het onterecht dat de koning middenin de coronacrisis meer krijgt van de staat. 

Het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 21 tot en met 23 april 2021. Aan het onderzoek deden 28.648 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Bron: EenVandaag

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--