Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Charles en Beatrix herdenken Market Garden

21 september 2019 · Leestijd 2 min

De Britse kroonprins Charles, prinses Beatrix en een aantal hoogbejaarde veteranen waren zaterdag aanwezig bij de herdenking van de Slag om Arnhem op de Ginkelse Heide in Ede.

De Britse prins Charles en prinses Beatrix genoten zaterdagmiddag van de paradropping op de Ginkelse Heide tijdens de herdenking van Market Garden. In het hele gebied rond Arnhem en Nijmegen zijn herdenkingen van de operatie in september 1944, waarmee de bevrijding van Nederland begon.

Er zijn zo'n 100.000 belangstellenden op de plechtigheid afgekomen, onder wie veel veteranen. Clarence House, de residentie van prins Charles, deelt op Twitter beelden van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Slag om Arnhem was onderdeel van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden. De geallieerden verloren de slag en daarmee stokte hun opmars. Nederland boven de grote rivieren, inclusief Arnhem, moest nog tot in 1945 wachten op de bevrijding.

Prins Charles is ere-kolonel van het Britse regiment dat in 1944 bij Arnhem sprong. Hij bezocht zaterdag een aantal plaatsen in het voormalige Airbornegebied. Na Ede gaat hij naar Arnhem om de Eusebiuskerk te bezoeken. Daarna woont hij in Driel de Polen-herdenking bij. Daar was nooit eerder een lid van het Britse koninklijk huis bij, want de Britten hebben de Polen lang de schuld gegeven van de verloren slag. Pas ruim vijftig jaar later kregen de Polen eerherstel.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Parachuteregiment

In Oosterbeek sprak Charles met militairen van 'zijn' parachuteregiment. Dat deed hij in het voormalige Britse hoofdkwartier villa Hartenstein, tegenwoordig het Airborne Museum.

Een uitgebreid verslag van de Airborne-herdenking op de Ginkelse Heide zie je vanavond in Blauw Bloed om 19.30 uur op NPO 2.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--