Video: De duurzame droom van prins William
Prins William treedt in de voetsporen van zijn vader in zijn zorg voor het welzijn van de planeet. Vanavond in Blauw Bloed vertelde Lia van Bekhoven over William en zijn droom voor duurzaamheid.
Afgelopen week zond de Britse zender ITV een documentaire over de interesse van de Britse prins voor duurzaamheid uit. In 'Prince William: A Planet For Us All' vertelt hij over zijn inzet tegen klimaatverandering. De eerste reactie van Lia van Bekhoven: "Hij is een hele leuke TV-presentator."
De interesse voor duurzaamheid heeft hij niet van een vreemde. Zijn vader prins Charles zet zich al jaren in voor de bestrijding van de klimaatcrisis. "Ik heb altijd naar hem geluisterd en zijn woorden serieus genomen," zei William over zijn vader.
"Deze betrokkenheid kwam niet uit de lucht vallen" zegt Van Bekhoven. "Zijn vader maakt zich al 50 jaar druk over het milieu en zijn grootvader Philip was een van de oprichters van het Wereldnatuurfonds."
Ook reikt de prins vanaf 2021 jaarlijks vijf verschillende awards uit voor Earthshot Prize. De winnaars krijgen elk 1 miljoen pond (1,1 miljoen euro) om de planeet te herstellen. Iedereen mag ideeën aandragen, van wetenschappers tot activisten en overheden tot bedrijven. "Dat kunnen lokale initiatieven zijn, of hele grote technische veranderingen", zegt Van Bekhoven De oprichters van het project, onder wie rijke filantropen, verschaffen het prijzengeld van in totaal meer dan 50 miljoen pond.
Prins William, tweede in lijn van de troonopvolging, wil met de prijs het pessimisme rondom milieuproblematiek veranderen naar optimisme. "De prijs gaat over veel meer dan het erkennen van bijzondere prestaties - het is ook een decennium van actie voeren. Het is er om mensen over de hele wereld te inspireren om samen te werken zodat de planeet kan herstellen."
Lees verder onder de post.
Vijf doelen voor 2030
In het project, dat tien jaar loopt, staan vijf doelen voor 2030 centraal: de natuur beschermen, de lucht schoner maken, de oceanen laten opleven, een afvalvrije wereld bouwen en het klimaat herstellen. Vanaf 1 november worden de nominaties opengesteld. De jaarlijkse wereldwijde prijsuitreiking, elk jaar in een andere stad, zal in de herfst van 2021 voor het eerst in Londen worden gehouden.