Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: De mooiste outfits van Máxima in 2020

8 januari 2021 · Leestijd 5 min

Modedeskundige Josine Droogendijk vertelt ons iedere maand alles over de outfits van Máxima. 2020 ligt achter ons en daarom blikken we nog even terug op het vorig modejaar. Wat was nieuw? Wat hopen we volgend jaar weer te zien en wat mag de koningin in het nieuwe jaar lekker in de kast laten hangen?

Staatsbezoek

Maxima_verenhoed.jpg

Het bleef dit jaar slechts bij één staatsbezoek. In maart bezocht het koningspaar Indonesië. Voorafgaand aan het bezoek bezochten Willem-Alexander en Máxima op 18 februari het seminar ‘Indonesia and the Netherlands: a joint future’ in de Brakke Grond in Amsterdam. Daar viel Josine een bijzonder hoofddeksel op. "Een hele bijzondere verenhoed die zo uit de garderobe van Juliana leek te komen." Wie deze baret met fazantenveren ontworpen heeft? "Dat weten we helaas nog steeds niet."

Tijdens het historische bezoek pakte de koningin lekker uit met kleurrijke looks die pasten in het zonnige Indonesië. Vooral de jurk die Máxima droeg bij de aankomst viel bij Josine in de smaak. "In een prachtige jaren 20 stijl, het hoedje dat klopte... Dat was een hele mooie start van het staatsbezoek." 

Een wat minder kleurrijke look die Josine ook opviel was de zwarte bloemenjurk die Máxima ook droeg tijdens het staatsbezoek. Deze jurk had een bijzondere accessoire... een riem gemaakt van veren! "Vorig jaar koos Máxima veel voor brede riemen", vertelt Josine. Ook tijdens een bezoek aan Ridderkerk dook er een op. Niet met veren, maar een gevlochten exemplaar.

Broekpakken

"Net als haar collega's koos Máxima vorig jaar veel voor broekpakken. Van felgele, tot sobere grijze", aldus Josine. Deze zakelijke look ziet er stijlvol, vrouwelijk en toch zakelijk uit. Perfect dus voor een werkbezoek, maar het stond de koningin ook prachtig bij het jaarlijkse fotomoment bij paleis Huis ten Bosch!

Culottes

Josine is niet de allergrootste fan, maar Máxima draagt ze regelmatig met liefde... de culotte! Deze broek die er een beetje uitziet als een rok werd onder andere gedragen tijdens het staatsbezoek naar Indonesië. "Ik denk dat de culotte een kledingstuk is waarvan we later zeggen: hoe heeft dit ooit een trend kunnen zijn?"

Lichte kleuren

Het is niet de eerste keus van veel vrouwen voor de herfst-en wintergarderobe maar Máxima was er vorig jaar dol op... geel! "Geel is misschien wel de meest positieve kleur die er bestaat", vertelt Josine, "Ik weet niet of dat de reden is, maar koningin Máxima heeft deze kleur vorig jaar heel veel gedragen." Ook beige, wit en zandkleuren waren favoriet.

Ton-sur-ton

"Op de catwalk zie je momenteel heel veel monogrome looks", vertelt Josine. "Dat betekent dat je jezelf van top tot teen in dezelfde kleur hult." Een andere term hiervoor is ton-sur-ton. Het geeft een prachtig stijlvol resultaat! Deze trend kon koningin Máixma in 2020 wel waarderen.

Koningsdag

Maxima_koningsdag.jpg

Koningsdag was een van die vele dagen die er in 2020 iets anders uitzag dan normaal. Vanuit huis vierde de koninklijke familie de verjaardag van de koning. Máxima droeg dan ook geen mantelpak of japon met hoed zoals gebruikelijk. "Twintig jaar geleden konden we ons echt niet voorstellen dat een koningin een jumpsuit zou dragen", aldus Josine. "Op Koningsdag liet Máxima zien dat dat nu echt wel kan."

Opvallende merken

Normaliter draagt Máxima graag kleding van het sjieke modehuis Natan. "Vorig jaar was alles anders. We zagen haar veel met nieuwe en ook dure kleding", vertelt Josine. Zo schafte Máxima kostbare mantels van Oscar de la Renta aan. Máxima's favoriete, en goed betaalbare merk was Massimo Dutti. Ze droeg het Spaanse label met grote regelmaat.

2020 was ook het eerste jaar dat Máxima gespot werd in het Zweedse merk H&M. De zandkleurige jurk had opvallende ballonmouwen.

"Een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in de modewereld is duurzaamheid", aldus Josine, "Dit zie je ook terug in Máxima's mode." Zo droeg de koningin het merk Zazi. Dit merk geeft achtergestelde vrouwen een financieel steuntje in de rug én stelt ambachten van de vroegere zijderoute centraal. Máxima's jurk is dan ook handgeborduurd door Indiase vrouwen en de stof doet daar nog een schepje bovenop. De jurk van Máxima is gemaakt van gerecyclede khadi, een handgesponnen en geweven stof waar veel Indiase vrouwen hun vrijheid en financiële zelfstandigheid aan te danken hebben.

Prinsjesdag 2020

ma__xima_prinsjesdag1.jpg

In 2020 besloot Máxima voor het eerst een jurk te herdragen voor Prinsjesdag. De gelaagde japon van Claes Iversen hadden we al een keer eerder gezien tijdens het officiële bezoek van het Jordaanse koningspaar in 2018. De jurk was wel enkele tinten donkerder gemaakt. Ze combineerde de jurk met een grote diamanten strikbroche met citrien. De haardecoratie was een ontwerp van Fabienne Delvigne. 

Een nieuw accessoire

En natuurlijk was daar de nieuwe accessoire die we nog nooit eerder bij Máxima hebben gezien... het mondkapje.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--