Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Dit was het bezoek van de koning aan Israël

23 januari 2020 · Leestijd 2 min

De koning was woensdag en donderdag aanwezig in Israël voor het Wereld Holocaust Forum. Daarnaast bracht hij een bezoek aan het herinnerings- en documentatiecentrum Yad Vashem en het Nederlandse verzorgingshuis Beth Juliana. Daar sprak hij met overlevenden van de Holocaust.

De koning begon zijn donderdag met een bezoek aan het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Daar worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht. De rondleiding die Willem-Alexander kreeg stond speciaal in het teken van Nederlandse Joden en de verzetsstrijders die de Joden tijdens de Duitse bezetting probeerden te helpen. Een Nederlandstalige rondleiding werd gegeven door Dan Michman, hoofd van het International Institute for Holocaust Research.

Het was niet de eerste keer dat een lid van de koninklijke familie bij het museum op bezoek was. Zowel de ouders als de grootouders van Willem-Alexander hebben een bezoek gebracht en de koning zelf was er in 1999 al eens geweest.

Beth Juliana

Holocaust-overlevende Annie Hollander. In haar arm werd het kampnummer getatoeëerd.
Holocaust-overlevende Annie Hollander. In haar arm werd het kampnummer getatoeëerd.

De reis vervolgde zich naar het Beth Juliana ziekenhuis in Herzliya, waar hulpbehoevende ouderen een onderkomen krijgen. De meeste inwoners zijn Joden die in Nederland zijn opgegroeid en die na de Holocaust naar Israël verhuisde. De koning kreeg de verhalen te horen van zes verschillende groepen ouderen. Zoals van Annie Hollander, die de koning de tatoeage liet zien van haar identificatienummer toen ze in een concentratiekamp verbleef.

Lees verder onder de foto.

Willem-Alexander was diep onder de indruk van wat hij hoorde. "In een tijd dat het antisemitisme begint op te kruipen en dat mensen beginnen te relativeren, moeten we iedere keer weer keihard zeggen 'nee' dit mag nooit, nooit meer gebeuren", aldus de koning.

Tot slot was de koning aanwezig bij de herdenking van de Holocaust. Hier waren ook andere staatshoofden aanwezig zoals koning Filip van België, koning Felipe van Spanje en de Noorse prins Haakon.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--