Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Het is zover: Máxima draagt de kostbare Stuart diamant

23 oktober 2018 · Leestijd 2 min

Voor de royaltykenners en juwelenliefhebbers was het dé vraag vandaag: Draagt koningin Máxima de Stuart diamant, of draagt ze hem niet? Zij kunnen hun hart ophalen. De koningin verschijnt dinsdagavond bij het staatsbanket met het kostbare juweel verwerkt in het bijbehorende diadeem.

Koningin Máxima pakt uit voor het historische bezoek aan de Britse vorstin. Ze draagt tijdens het staatsbanket niet alleen de waardevolle diamant maar ook een nieuw ontwerp van couturier Jan Taminiau.

Het koningspaar dineert maandagavond in de Balzaal op Buckingham Palace met onder andere de Britse koningin Elizabeth, prins Charles en hertogin Camilla en prins William en hertogin Catherine. Prins Harry en zijn zwangere echtgenote Meghan zijn niet aanwezig. Zij zijn momenteel in op Fiji.

Lees verder onder foto's.

De Stuart

De kostbare diamant werd voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat koningin Juliana in 1972 bracht aan de Britse vorstin. Een deel van het diadeem verscheen in mei bij het Nederlandse staatsbezoek aan Luxemburg voor het eerst in bijna een kwart eeuw weer in het openbaar.

Historisch gezien is er geen beter moment om de diamant weer op het diadeem te monteren en te dragen. De diamant was ooit een geschenk van de Britse koning en Nederlandse stadhouder Willem III aan zijn echtgenote koningin Mary II. Na haar dood kwam de kostbare steen, ondanks tegenstribbelen van Mary's zus en opvolgster Anne, in Oranje-bezit.

Zeegroen

"Van 1690 tot circa 1850 was de Stuart een van de grootste diamanten ter wereld. Dat de diamant zeegroen is maakt hem extra bijzonder, omdat die kleur - zeker in dit formaat - uitermate zeldzaam is,” aldus juwelenhistoricus Erik Schoonhoven. "De Stuart-diamant is een van de meest waardevolle en zeldzaamste objecten in de koninklijke verzamelingen, en nog steeds eigendom van dezelfde familie omdat prins Willem V in 1784 bepaalde dat de Stuart en andere diamanten voor eeuwig toebehoren aan het hoofd van het Oranjehuis.”

Bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 kwam de edelsteen van bijna 40 karaats terecht in het speciaal voor die gelegenheid gemaakte diadeem, waarin nog veel meer 'huisdiamanten' een al of niet demontabele plek vonden. Wilhelmina's dochter koningin Juliana had er wel schik in om het enorme diadeem in volle glorie uit de kluis te laten halen, en te tonen, zoals bij haar tweede staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--