Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Koningspaar op bezoek bij oosterburen

20 mei 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandagmiddag begonnen aan hun werkbezoek aan de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in de hoofdstad Schwerin. Daar werden ze bij de Staatskanselarij ontvangen door minister-president Manuela Schwesig. Haar echtgenoot overhandigde Máxima de bloemen.

Koningin Máxima arriveerde in een bekende outfit. De satijnen rok met bloemenprint en de roze top kennen we van Koningsdag 2016. De fleurige creatie is van Edouard Vermeulen van modehuis Natan.

Het Landespolizeiorcherster van Mecklenburg-Vorpommern voorzag de ceremoniële ontvangst van een muzikale noot. Voorafgaande aan de ontvangst zei Manuela Schwesig zich erg te verheugen op de komst van het Nederlandse koningspaar.

Lees verder onder de foto's.

Na een kort onderhoud nam de deelstaatpremier haar gasten mee naar het imposante Schloss Schwerin voor een lunch. Het slot doet tegenwoordig dienst als museum en zetel van de Landtag, het deelstaatparlement. Maar hier woonde tot ongeveer honderd jaar geleden ook de familie van Willem-Alexanders overgrootvader prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina. De koning noemde het een bijzondere ervaring "om op deze plek te gast te zijn."

Tijdens zijn tafelrede benadrukte Willem-Alexander het belang van Europese samenwerking. "Het is belangrijk dat wij in Europa elkaar opzoeken en elkaar steeds beter leren begrijpen. Alleen dan kunnen wij samen succesvol de problemen aanpakken die onze eigen grenzen te buiten gaan", zei de koning.

Koning Willem-Alexander prees het enthousiasme waarmee Mecklenburg-Vorpommern, dat tot 1990 tot de DDR behoorde, de samenwerking over de grenzen zoekt. "Ook met ons, als uw partners in het westen. Wij hopen dat dit bezoek onze band nog sterker zal maken."

Lees verder onder de foto's.

Na een fotomomentje buiten bij Schloss Schwerin vertrok het gezelschap naar Warnemünde aan de Oostzeekust. Kustbescherming is daar een van de aandachtspunten. Het koninklijk paar bezoekt het Leibnitz Instituut voor Oostzee-onderzoek en het project Plastic School.

Het werkbezoek aan Duitsland duurt drie dagen en voert het koningspaar ook naar de deelstaat Brandenburg. Sinds zijn aantreden in 2013 heeft koning Willem-Alexander wanneer deze reis is afgesloten vijftien van de zestien Länder bezocht. Alleen Berlijn, zelf ook een zelfstandige deelstaat, is dan nog over.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--