Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Máxima ziet hoe trauma's worden verwerkt

23 mei 2019 · Leestijd 2 min

Na de uitreiking van de Appeltjes van Oranje donderdagochtend stond ’s middags traumaverwerking centraal voor koningin Máxima. In Diemen bezocht ze het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, waar zag hoe mensen die een trauma hebben opgelopen worden geholpen.

Veel mensen in Nederland hebben last van een trauma door een schokkende gebeurtenis in hun leven. Koningin Máxima wilde in het expertisecentrum dat ze vanmiddag bezocht alles weten over hoe zij mensen helpen met hun trauma om te gaan. Daarnaast sprak ze met verschillende deskundigen hoe je mensen helpt na een aanslag of andere ramp. En hoe wordt voorkomen dat mensen die vanwege hun werk vaak schokkende dingen meemaken (zoals brandweerlieden en treinmachinisten) hier last van blijven houden? 

Lees verder onder de foto's.

Loopband

De koningin kreeg ook een demonstratie van de nieuwste technieken in traumaverwerking, zoals de loopbandtherapie 3MDR. Terwijl een patiënt op een band loopt, stelt die zich een schokkende gebeurtenis voor. Vervolgens loopt diegene als het ware zijn eigen trauma in. Een begeleider staat er naast en stelt vragen. De behandeling is voor mensen bij wie eerdere therapie geen resultaat opleverden en wordt vaak gebruikt bij militairen.

In de jaren 70 werd een traumacentrum opgericht voor getroffenen van de Tweede Wereldoorlog, later Centrum 45 genoemd. Daarna verschenen steeds meer organisaties die mensen helpen hun trauma's te vewrerken. In 2007 werden al deze organisaties samengevoegd in het ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Foto: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--