Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vittorio Emanuele: 8 weetjes over het leven van deze controversiële Italiaanse prins

13 februari 2024 · Leestijd 4 min

Onlangs overleed prins Vittorio Emanuele op 86-jarige leeftijd. Afgelopen zaterdag werd zijn uitvaart gehouden in Turijn, Italië. Maar wat weten we eigenlijk over de laatste Italiaanse kroonprins?

#1 Maar liefst 12 doopnamen

Prins Vittorio is geboren op 12 februari 1937 in de Italiaanse stad Napels. Bij zijn geboorte krijgt de prins maar liefst twaalf (!) doopnamen: Vittorio Emanuele Alberto Carlo Teodoro Umberto Bonifacio Amedeo Damiano Bernardino Gennaro Maria di Savoia. Zijn officiële titel is prins van Napels. Door aanhangers van het koningshuis wordt hij ook wel Vittorio Emanuele IV genoemd.

Lees verder onder de foto.

vittorio_emanuele
Prins Vittorio Emanuele in 1946.

#2 Zoon van koning Umberto II

Vittorio is de zoon van de laatste koning van Italië, Umberto II (1904-1983), en zijn vrouw Marie José (1906-2001). Marie José is de dochter van de Belgische koning Albert I, zij was dus een oudtante van de huidige koning Filip. Vittorio is de laatste kroonprins van Italië, aangezien zijn vader in 1946 wordt afgezet als koning van Italië en het land sindsien geen monarchie meer is.

Lees verder onder de foto.

vittorio_emanuele
Vittorio Emanuele met zijn ouders en zus.

#3 Leven in ballingschap

Nadat de monarchie in 1946 door middel van een referendum wordt afgeschaft, moet de koninklijke familie het land verlaten. Prins Vittorio verhuist op 9-jarige leeftijd met zijn moeder en drie zussen naar Zwitserland. Zijn vader koning Umberto gaat in Portugal wonen. In 2007 eist Vittorio maar liefst 260 miljoen euro van de Italiaanse regering. Dit is volgens hem een gepaste schadevergoeding voor de 56 jaar die zijn familie in ballingschap moest leven.

Lees verder onder de foto.

vittorio_emanuele
Prins Vittorio Emanuele overlijdt uiteindelijk op 86-jarige leeftijd.

#4 Getrouwd met een waterskiër

Vittorio trouwt op 7 oktober 1971 met de Zwitserse waterskiër Marina Doria. Het huwelijk vindt plaats in de Iraanse hoofdstad Teheran. Minder dan een jaar later wordt hun liefde bezegeld door de geboorte van een zoon: Emanuele Filiberto. Vittorio is eerst bankier en helikopterverkoper van beroep, later is hij werkzaam als wapenhandelaar.

Lees verder onder de foto's.

vittorio_emanuele
Vittorio Emanuele met zijn vrouw Marina Doria.
vittorio_emanuele
Vittorio Emanuele met zijn zoon Emanuele Filiberto.
vittorio_emanuele
Vittorio Emanuele met zijn vrouw, zoon en schoondochter op het huwelijk van prins Albert van Monaco.

#5 In aanraking met politie en justitie

De Italiaanse prins heeft een aantal minder fraaie gebeurtenissen op zijn kerfstok. Vittorio is namelijk een aantal keer in aanraking gekomen met politie en justitie. Zo schiet hij in 1978 een Duitse toerist neer. Het slachtoffer overlijdt enkele maanden later aan zijn verwondingen. Vittorio wordt vrijgesproken van doodslag, maar wel veroordeelt voor verboden wapenbezit. In 2006 is het weer raak, dan wordt Vittorio gearresteerd op verdenking van bendevorming op het gebied van onder meer corruptie en prostitutie.

Lees verder onder de foto.

vittorio_emanuele
Vittorio Emanuele in 1991.

#6 Zich misdragen op de bruiloft Felipe en Letizia

Op 22 mei 2004 geven Felipe en Letizia, de huidige koning en koningin van Spanje, elkaar het jawoord. Op de vooravond van het huwelijk wordt een diner georganiseerd. Ook Vittorio is daarbij aanwezig, maar hij misdraagt zich ernstig na afloop van het feestelijke banket. Zo zou hij zijn concurrent Amedeo twee keer in het gezicht hebben geslagen. Amedeo, hertog van Aosta, probeert ook aanspraak te maken op de Italiaanse troon en is dus een rivaal van prins Vittorio Emanuele.

Lees verder onder de foto's.

vittorio_emanuele
Vittorio Emanuele met koning Juan Carlos van Spanje op de uitvaart van zijn moeder in 2001.
vittorio_emanuele
Vittorio met zijn vrouw, zoon en schoondochter bij het huwelijksdiner van Felipe en Letizia.
header-aanzoek-felipe-letizia
Felipe en Letizia op hun bruiloft.

#7 Beroemde kleindochter

Vittorio Emanuele is grootvader van twee kleindochters. Zijn oudste kleindochter is het populaire model prinses Vittoria di Savoia. Volgens haar vader, Emanuele Filiberto, zou ze een goede troonopvolger zijn. De kans dat Vittoria daadwerkelijk op de troon komt lijkt nihil, aangezien Italië al sinds 1946 geen monarchie meer is. In dit artikel lees je meer over prinses Vittoria di Savoia.

Lees verder onder de foto.

Vittoria di Savoia
Vittoria samen met haar grootvader Vittorio Emanuele.

#8 Overlijden en uitvaart

Op 3 februari 2024 overlijdt Vittorio in de Zwitserse stad Genève. Een week later wordt de uitvaart gehouden in de kathedraal van Turijn. Bij de uitvaart zijn diverse internationale royals aanwezig, zoals koningin Sofia van Spanje en prins Albert van Monaco. Vittorio is uiteindelijk gecremeerd en zijn as is begraven in een basiliek, gelegen op een heuveltop vlakbij de Italiaanse stad Turijn.

uitvaart_vittorio_emanuele
De kist wordt de kathedraal binnengedragen.

Foto's: ANP / Instagram @vitoria.disavoia.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--