Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voormalig kroonprins Jordanië zegt 'loyaal aan familie te blijven'

6 april 2021 · Leestijd 2 min

Voormalig kroonprins van Jordanië Hamza bin Hussein, een halfbroer van koning Abdullah, is loyaal aan zijn land en familie. Dat schrijft hij in een verklaring die het koningshuis openbaar heeft gemaakt nadat de veiligheidsdienst hem had meegenomen voor verhoor.

Het Jordaanse staatspersbureau had gemeld dat dat was gebeurd om veiligheidsredenen, maar volgens andere bronnen was sprake van een poging het land te destabiliseren. Hamza belooft trouw aan de koning en de grondwet en zegt "altijd steun en toeverlaat te zullen zijn voor zijne majesteit de koning en zijn kroonprins".

Hamza tekende de brief volgens het hof na een onderhoud met een aantal leden van het koningshuis. "De belangen van het vaderland moeten boven alle twijfel verheven zijn. We moeten allemaal achter de koning staan om Jordanië en zijn nationale belangen te beschermen", staat in de ondertekende verklaring.

Huisarrest

Abdullah schrapte de nu 41-jarige Hamza in 2004 als troonopvolger. Dit weekend kwamen berichten naar buiten dat zijn jongere halfbroer met steun van anderen mogelijk een staatsgreep in voorbereiding had. Zondag werden zeker veertien mensen opgepakt.

Hamza liet zaterdagavond weten dat hij huisarrest heeft. Hij ontkent betrokken te zijn bij een samenzwering, maar spuide dit weekend wel kritiek op de manier waarop het land wordt bestuurd. "Ik ben niet de persoon die verantwoordelijk is voor de ineenstorting van het bestuur, voor de corruptie en voor de incompetentie die de afgelopen 15 tot 20 jaar heerst in onze bestuursstructuur." Koning Abdullah heeft steunbetuigingen gekregen uit Arabische landen, maar ook uit de Verenigde Staten.

Stilhouden

De voormalige Jordaanse kroonprins Hamza is niet van plan zich stil te houden nadat hij onder huisarrest is geplaatst. De halfbroer van koning Abdullah zal niet gehoorzamen, zegt hij volgens Reuters in een videoboodschap.

"Ik zal verharden en niet gehoorzamen wanneer mij wordt verteld dat ik niet naar buiten mag, kan tweeten, mensen kan bereiken en alleen de familie mag zien", zei Hamza in de opname die hij verspreidde onder vrienden en contacten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--