Ga naar submenu Ga naar zoekveld

VS treffen sancties Saudische hof wegens Khashoggi-moord

27 februari 2021 · Leestijd 2 min

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft wegens de brute moord op journalist Jamal Khashoggi een voormalig adviseur van de Saudische kroonprins en een elite-eenheid van het koningshuis op de sanctielijst gezet. Het gaat om de voormalige plaatsvervangend chef van de geheime dienst Ahmed al-Asiri en de snelle interventiemacht RIF. Van maatregelen tegen kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Riyad, was vrijdag in Washington geen sprake.

Al-Asiri was volgens Financiën de leider van de missie die resulteerde in de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul door een commandoteam. Onder de daders waren verscheidene RIF-leden. De sancties houden onder meer in dat eventuele bezittingen van deze Saudiërs in de VS worden bevroren en dat Amerikanen geen zaken met hen mogen doen.

Nadat het rapport over het ombrengen van Khashoggi naar buiten was gebracht, kondigde buitenlandminister Antony Blinken meteen inreisbeperkingen aan voor 76 staatsburgers van Saudi-Arabië. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan "bedreiging van dissidenten in het buitenland". Namen noemde Blinken niet.

Khashoggi had een huis in de Amerikaanse staat Virginia en schreef columns voor The Washington Post. Hij liet zich regelmatig kritisch uit over de Saudische monarchie.

Verenigde Naties

Agnes Callamard, de mensenrechtenexpert van de Verenigde Naties die onderzoek deed naar de moord op Jamal Khashoggi, heeft de Verenigde Staten opgeroepen het voortouw te nemen om in deze zaak voor optimale gerechtigheid te zorgen. Ze liet via Twitter weten dat de Amerikaanse regering ook maatregelen zou moeten nemen tegen Mohammed bin Salman.

De Saudische kroonprins heeft van de operatie geweten en deze geaccordeerd. Dat is volgens Callamard voor Washington voldoende reden om ook actie te ondernemen tegen MbS, zoals de kroonprins vaak wordt aangeduid, "gericht op diens persoonlijke bezittingen maar ook op diens internationale verplichtingen". Bovendien moet Riyad vertellen wat er met het lijk van Khashoggi is gebeurd en waar het is gebleven.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--