Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waan je deze kerstvakantie in koninklijke Russische sferen

21 december 2019 · Leestijd 3 min

Het is kerstvakantie! Naast veel gezelligheid van de feestdagen die er aankomen, is dit ook een mooie gelegenheid jezelf helemaal onder te dompelen in de rijke geschiedenis van de ooit zo machtige Russische Romanov-familie. Voor musea, theater- en filmmakers zijn hun gloriedagen ook nu nog een bron van inspiratie.

De enorme pracht en praal van het Russische Tsarenrijk is al lang verleden tijd. In 1918 kwam de laatste tsaar Nicholas II samen met zijn gezin gruwelijk om het leven. Nadat de tsaar abdiceerde, werd hij samen met zijn vrouw en vijf kinderen door de bolsjewieken gevangen genomen. In een donkere kelder maakte een vuurpeloton een einde aan 300 jaar Romanov-geschiedenis.  

Thuis voor de buis

Tsaar Nicholas II en zijn vrouw Alexandra uit Netflix (L) en het archief (R)
Tsaar Nicholas II en zijn vrouw Alexandra uit Netflix (L) en het archief (R).

De teloorgang van de Romanovs is aangrijpend in beeld gebracht in de populaire Netflix-serie 'The Last Czars'. In zes delen wordt aan de hand van geacteerde scènes en toelichting van historici het verhaal van de laatste tsaar van Rusland verteld, Nicholas II.

Lees verder onder de foto.

Op Netflix schuilt nog een pareltje van een documentaire. In 'Empire of the Tsars' neemt historica Lucy Worsley de kijker in drie delen mee door de geschiedenis van het Huis Romanov.

Mysterie over Anastasia

Tsaar Nicholas II en zijn gezin
Tsaar Nicholas II en zijn gezin.

In immens grote balzalen in een baljurk rondzwieren terwijl de parels, diamanten en andere edelstenen en sieraden je kilo’s zwaarder maken: welk meisje droomt er nu niet van? Ook de ogenschijnlijke romantische kant spreekt bij velen tot de verbeelding. Evenals het mysterie rondom prinses Anastasia, de jongste dochter van de tsaar.

In 1920 beweerde een vrouw uit Berlijn dat zij Anastasia is. Een soldaat zag dat de prinses nog leefde na de bloederige executie en zou haar toen hebben gered, aldus de vrouw. Het verhaal hield de hele wereld in zijn greep. Zeker toen in 1991 de twee lichamen van de jongste dochters van Nicholas II en zijn vrouw Alexandra ontbraken, terwijl de lichamen van de rest van het gezin wél gevonden waren. Pas in 2008 werd het lichaam van de echte grootvorstin en dat van haar zus, gevonden.   

Lees verder onder de foto.

Er op uit!

Grootvorstin Anastasia op 13 jarige leeftijd in 1914 (L) en de gelijknamige musical (R)
Grootvorstin Anastasia op 13 jarige leeftijd in 1914 (L) en de gelijknamige musical (R).

De romantiek en het mysterie zijn ingrediënten voor de Broadway-musical Anastasia. Waan je helemaal in de glorietijd van de Romanovs met alle bijbehorende glitter en glamour. Beleef de Russische Revolutie en ontdek het mysterie van Anastasia. De voorstelling is nu tot en met maart in Nederland te zien in het AFAS circustheater in Scheveningen.

Lees verder onder de foto.

Nog meer Romanov-glamour vind je in de Hermitage in Amsterdam. Daar schittert een enorme collectie juwelen die ooit gedragen zijn door de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en andere adellijke fashionista’s.

Lekker lezen

Wie echt van de hoed en de rand wil weten moet in het boek ‘De Romanovs, 1613 – 1980’ van Simon Montefiore duiken. Hij neemt je mee door de alle 300 jaren van de dynastie. Aan de hand van archiefmateriaal dat na de val van de Sovjet-Unie vrijkwam lees je hoe het hof echt functioneerde en leer je de historische figuren echt kennen. Verdiep je in de roerige historie van de tsarenfamilie vol schandalen, intriges en samenzweringen.

Beeld: ANP/Netflix/WikimediaCommons

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--