Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom word je koningin als je man de troon bestijgt?

Een nieuw leven als koningin(-gemalin) of prins(-gemaal)

3 juni 2023 · Leestijd 2 min

Afgelopen donderdag trad de Jordaanse kroonprins Hussein in het huwelijk met Rajwa. Als hij te zijner tijd koning wordt, krijgt zij de titel koningin. Dat maakt een aloude vraag actueel. Waarom wordt de vrouw van een vorst tot koningin 'gepromoveerd', terwijl we de man van een koningin 'gewoon' als prins aanduiden? We vroegen het aan historicus Simone Lamain.

"Op het eerste gezicht is het een beetje vreemd. Hendrik, Bernhard en Claus waren alledrie getrouwd met een Nederlandse koningin, maar waren prins-gemaal", vertelt historicus Simone Lamain. "Onze grondwet spreekt consequent van 'de koning', ongeacht of deze mannelijk of vrouwenlijk is. Dan is het natuurlijk verwarrend als er naast die koning nog een koning zou zijn. Daarom draagt de echtgenoot van de koningin altijd de titel prins."

Inhuldiging Willem-Alexander 30-4-2013
Willem-Alexander legt de eed af tijdens de inhuldiging in 2013. Hij wordt niet gekroond.

Dubbel koningschap

"Er zijn in de geschiedenis niet veel uitzonderingen aan te wijzen", vervolgt Simone. "We vinden er een in 1689 toen het Britse parlement aan stadhouder Willem III en zijn vrouw Mary vroeg om koning en koningin te worden. Ze regeerden samen, hoewel Mary de leiding over het land aan haar man overliet, behalve wanneer hij op militaire missies naar het buitenland was. Het is het enige voorbeeld van een stel dat echt samen op de troon zat."

Camilla gekroond
Na haar zalving en kroning is Camilla officieel koningin.

Camilla alsnog koningin

"Bijzonder is ook wat er – eveneens in Groot-Brittannië – gebeurde tijdens de kroningsdienst van koning Charles. Daar werd Camilla, die eerst koningin-gemalin was, gezalfd en gekroond (zij het met een eenvoudiger plechtigheid dan haar man), en was daarna ook officieel koningin. Dit is een gebruikelijke procedure in het Britse koningshuis."

Beeld: ANP / RVD-Erwin Olaf

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--