Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wanneer weet prinses Aiko waar ze aan toe is?

26 augustus 2020 · Leestijd 3 min

De Japanse opvolgingsregels bepalen dat de troon alleen bezet kan worden door mannen. De 18-jarige dochter van keizer Naruhito en keizerin Masako hoeft zich dus niet voor te bereiden op het keizerschap. Of toch wel?

Keizer Naruhito heeft alleen een dochter, prinses Aiko, en zijn broer kroonprins Fumihito heeft
Keizer Naruhito heeft alleen een dochter, prinses Aiko, en zijn broer kroonprins Fumihito heeft slechts één zoon.

Het Japanse keizershuis kan niet overleven als de opvolgingsregels niet worden veranderd. Tot die opmerkelijke uitspraak kwam de Japanse minister van Defensie Taro Kono dinsdag tijdens een persconferentie, zo meldt de Japan Times. Hij noemde de huidige regels "extreem risicovol" en stelde dat er meteen een nationaal debat moest worden gehouden over mogelijke veranderingen.

Op dit moment zijn er in feite slechts twee opvolgers voor de vorig jaar aangetreden keizer Naruhito: zijn broer Akishino (54) en diens bijna 14-jarige zoontje prins Hisahito. Daarmee hangt de opvolging aan een zijden draad. Wanneer Hisahito in de toekomst geen mannelijke nakomelingen krijgt, is het voorbij. Voor minister Kono reden om een eerdere discussie serieus nieuw leven in te blazen.

Lees verder onder de foto.

Voor de geboorte van Hisahito werd al voorzichtig gepraat over mogelijke aanpassing van de opvolgingsregels, omdat Naruhito als kroonprins alleen een dochter had en Akishino op dat moment ook alleen maar dochters had. In de zijtakken van de familie bevonden zich eveneens geen prinsen.

Maar het debat kwam bij de geboorte van het prinsje meteen tot stilstand, mede omdat de optie om de troon open te stellen voor vrouwen in conservatieve kringen op veel weerstand stuitte. In opiniepeilingen echter blijkt een ruime meerderheid van de Japanners voor de mogelijkheid van een regerende keizerin.

Mogelijkheden

Voor Kono heeft opvolging in de mannelijke lijn de voorkeur, maar hij is bereid ook te kijken naar de mogelijkheid van een keizerin en de wenselijkheid dat vrouwelijke leden van het keizershuis hun titel en status behouden wanneer ze trouwen. Nu is dat niet het geval. Een huwelijk, bijvoorbeeld van de twee dochters van de kroonprins, betekent het einde van hun keizerlijke status, waardoor eventuele kinderen ook buiten de boot vallen. Een verandering van die regel kan het reservoir potentiële opvolgers vergroten.

Kono opperde nog een derde, in het algemeen minder populair alternatief. Bij het opstellen van de huidige Japanse grondwet, die van kracht werd op 3 mei 1947, is het keizershuis enorm afgeslankt. Alleen keizer Hirohito en zijn gezin bleven over. De rest van de familie werd afgesneden. Volgens de minister kunnen die takken in ere worden hersteld, of tenminste de mannelijke leden daarvan, waardoor er automatisch meer kandidaten voor de troonopvolging bijkomen.

Premier Shinzo Abe heeft vorig jaar bij de troonswisseling, waarbij keizer Akihito aftrad ten gunste van zijn zoon Naruhito, gezegd dat de troonopvolgingsregels bestudeerd moesten worden, maar veel actie is sindsdien niet ondernomen. Het blijft voorlopig dus de vraag of prinses Aiko ooit haar vader zal opvolgen. De tijd zal het leren.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--