Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Warme ontmoeting voor schoonzussen in New York

26 september 2019 · Leestijd 2 min

Prinses Mabel heeft woensdagavond tijdens een forum in New York met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Filippo Grandi, gesproken over kindhuwelijken die voortvloeien uit humanitaire crises. Woensdag had ze vlak voor haar eigen bijeenkomst tijd om een deel van het feestelijke evenement voor schoonzus Máxima bij te wonen.

Van de zeventig miljoen vluchtelingen zijn vijftien miljoen meisjes onder de achttien jaar, zo hield Grandi zijn gehoor voor bij de Ford Foundation, op steenworp afstand van het hoofdgebouw van de VN. Die meisjes zijn om uiteenlopende redenen gevlucht: conflict en geweld, maar ook door klimaatveranderingen en natuurrampen.

Ouders of familie zien onder die omstandigheden vaak geen andere uitweg om het meisje te beschermen dan door haar uit te huwelijken, waarmee ze feitelijk haar vrijheid kwijt is en ook tal van andere problemen op haar weg kan vinden. "Juist die dingen waartegen de ouders haar dachten te beschermen."

Aandacht

In die omstandigheden moeten meisjes extra aandacht krijgen en moet meteen rekening worden gehouden met toename van het aantal kindhuwelijken. Volgens Grandi is onderwijs daarbij een belangrijk middel.

Prinses Mabel, die aan de wieg stond van de alsmaar groeiende koepelorganisatie Girls Not Brides die wereldwijd strijdt tegen kindhuwelijken, onderstreepte nog eens het belang hiervan. Aan Grandi overhandigde ze een petitie onder het motto Stop Stealing Her Childhood, waarin om meer actie tegen kindhuwelijken en de kwalijke gevolgen voor meisjes wordt gevraagd.

Mabel is al de hele week in New York waar ze in de schaduw van de Algemene Vergadering van de VN een volle agenda afwerkt.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--