Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat een jaar! Dit is 2020 in een vogelvlucht

4 januari 2021 · Leestijd 3 min

Het was ons een jaartje wel. We begonnen al handenschuddend, knuffelend en zoenend aan 2020. Je zou het bijna vergeten. Ook voor het koningspaar was het een bewogen jaar. Om het toch een beetje spectaculair af te sluiten hebben we het afgelopen jaar in 4 minuutjes samengevat.

Je zou het bijna weer vergeten. Begin dit jaar vloog Willem-Alexander nog de wereld over om een bezoek te brengen aan Israël om op uitnodiging van president Reuven Rivlin het World Holocaust Forum bij te wonen. Later bracht hij samen met koningin Máxima een staatsbezoek aan Indonesië. Niet wetende dat dit het laatste staatsbezoek van het jaar zou worden. Bij terugkomst had het coronavirus Europa in z'n macht en gooide, net als bij iedereen, roet in de hele jaarplanning.

Last minute

Veel bezoeken werden afgezegd en vervangen door digitale werkbezoeken met een videoverbinding. Vanuit hun werkkamers op paleis Huis ten Bosch hadden de koning en koningin ook telefonisch contact met iedereen die getroffen werd door het virus of er tegen vocht. Al snel werden er fysieke werkbezoeken gebracht aan o.a. de GGD, het RIVM, verschillende ziekenhuizen en alle getroffen sectoren. Deze bezoeken werden, in tegenstelling tot gebruikelijk, last minute geregeld.

Toen heel Nederland applaudisseerde voor de zorg stonden ook Willem-Alexander en Máxima met hun kinderen buiten met potten en pannen te klappen. Zo staken zij op allerlei manieren heel Nederland een hart onder de riem.

Niet onfeilbaar

Ook zorgde het koningspaar voor flink wat ontevredenheid onder de bevolking door tijdens de herfstvakantie met het regeringstoestel op vakantie te gaan naar Griekenland. Dit besluit stond haaks op wat premier Mark Rutte eerder die week zei in een persconferentie: "Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu."

De koning ging door het stof in een opgenomen videoboodschap. "Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben", aldus koning Willem-Alexander. "Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving." 

Ook plek voor zachte stemmen

Willem-Alexander en Máxima pakten na het debacle hun werkzaamheden weer snel op. Tal van fysieke bezoeken werden afgelegd en de ene na de andere online afspraak werkten ze af. Inmiddels zijn ook de werkkamers verruild voor de vergaderkamer waar het tabletscherm werd vervangen door een tv en de schelle tabletspeakers door goed verstaanbare geluidsboxjes. Ook werd de webcam vervangen door een echte camera.

De traditionele kersttoespraak van de koning werd dit jaar opgenomen in de Chinese Zaal van het paleis. "Wie onzeker is, kan houvast zoeken in ferme ideeën, beelden en standpunten. Maar wat als je het gewoon even niet weet? Als je twijfelt? Of soms van mening verandert? Misschien bent u moe van de manische meningenmachine en snakt u stilletjes naar een beetje onderling begrip. Ontspanning. Doodgewone vriendelijkheid." Dat mag, aldus de koning, daarmee ben je geen buitenbeentje. "Ook de zachte stemmen verdienen het gehoord te worden".

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--