Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is de toekomst van het Japanse keizershuis?

17 maart 2021 · Leestijd 2 min

Japan stelt volgende week een adviescommissie in die zich moet buigen over de toekomst van de keizerlijke familie. Dat heeft een woordvoerder van de regering bevestigd aan Japanse media.

De zeskoppige commissie moet met aanbevelingen komen om de keizerlijke troonopvolging zeker te stellen, gezien het geringe aantal mannen in de familie. Nu is het nog zo dat alleen mannelijke nakomelingen van een keizer op de troon kunnen komen en vrouwen het lidmaatschap van het keizershuis verliezen als ze eenmaal getrouwd zijn.

Na keizer Naruhito (61) en kroonprins Fumihito (55) is slechts één jongen geboren, de nu 14-jarige prins Hisahito, zoon van Fumihito. De toekomst van de monarchie hangt geheel af van Hisahito.

Een meerderheid van de bevolking is voor het aanpassen van het systeem. De opvolgingsregels zouden gemoderniseerd kunnen worden door ook vrouwen op de troon te laten komen, zoals de meeste Japanners willen. Verbreding van de basis kan door de regel te wijzigen dat vrouwen bij hun huwelijk automatisch hun lidmaatschap van het keizershuis verliezen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--