Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is er aan de hand aan het Luxemburgse hof?

24 augustus 2019 · Leestijd 2 min

De Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft de zeer ongebruikelijke stap genomen om een persoonlijk gezant te benoemen bij het Luxemburgse hof. Deze moet het personeelsbeleid onder de loep nemen, met name het opvallende personeelsverloop van de afgelopen jaren.

Luxemburgse media denken te weten waarom de aanstelling van de speciale gezant, Jeannot Waringo, nodig is. De voorbije jaren zouden al dertig mensen na een kort dienstverband zijn vertrokken. Groothertogin Maria Teresa zou zich overal en nergens mee bemoeien, ook met het personeelsbeleid aan het hof. Groothertog Henri zou zich hiervoor maar matig interesseren.

De bemoeienissen van de groothertogin zouden al menig hoffunctionaris tot wanhoop hebben gedreven, met ontslag op eigen initiatief of op aandringen van Maria Teresa. De hoge omloopsnelheid van medewerkers bij de communicatiedienst valt de buitenwereld nog het meeste op, omdat zij ook in contact komen met de media. Maria Teresa zou hier ook het meest veeleisend zijn, met veel conflicten tot gevolg.

Geld

De Luxemburgse premier is alle trammelant nu zat. Er gaat zeven miljoen euro voor personeelskosten naar het paleis. Hij wil dat het geld goed en zorgvuldig wordt besteed. Aan Jeannot Waringo de ondankbare taak het beleid te bekijken en waar nodig aanbevelingen te doen om het te wijzigen. Groothertog Henri heeft ingestemd met de wens van premier Bettel.

Daarnaast touwtrekt de premier ook met het paleis over de kosten van de staatsbegrafenis van groothertog Jean. Een rekening van 139.000 euro voor bloemen vindt de Luxemburgse regering, die de helft van de kosten van de uitvaart zou betalen, een beetje aan de hoge kant.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--