Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is het verschil tussen een inhuldiging en een kroning?

5 augustus 2023 · Leestijd 2 min

Afgelopen mei zijn alle ogen gericht op Londen. Charles volgt zijn moeder, koningin Elizabeth II (1926-2022), op en wordt gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk. Met veel traditionele elementen voltrekt de historische gebeurtenis zich in de Westminster Abbey. Honderden miljoenen mensen zien Charles met een gigantische kroon op het hoofd de Londense abdij verlaten.

Tien jaar geleden, op 30 april 2013, wordt Willem-Alexander ingehuldigd tot koning van Nederland. Zonder hoofddeksel verlaat hij de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Hoe zit dat? Wat is het verschil tussen een inhuldiging en een kroning? 

Tijdens een kroning wordt publiekelijk getoond dat een bepaalde persoon de rechten en plichten heeft die in het land of grondgebied toebehoren aan de meest hooggeplaatste leider. In het Verenigd Koninkrijk is dit momenteel koning Charles. Tijdens de plechtigheid wordt er dan ook daadwerkelijk een kroon op het hoofd van de persoon in kwestie geplaatst. Kroningen zijn religieus van karakter. 

Lees verder onder de foto's.

Koningin Elizabeth kroning
Koningin Elizabeth heeft de kroon voor het laatst gebruikt tijdens haar kroning in 1953.
Charles gekroond gezalfd
Charles coronation hoofd kerk
Koning Charles is sinds zijn kroning ook hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Laatstgenoemde is ook gelijk een verschil met een inhuldiging. Dit is namelijk een seculiere (niet-religieuze) ceremonie. In een land zoals Nederland, waar staat en kerk gescheiden zijn, ligt een inhuldiging meer voor de hand. Koningen en koninginnen zullen tijdens of na de inhuldiging ook nooit een kroon op hun hoofd dragen.

april-kalender-2023
Een historische dag: de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013.

Beeld: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--