Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is het verschil tussen koningin en koningin-gemalin?

15 juli 2023 · Leestijd 2 min

Zo op het oog lijkt het eenvoudig: koningin Máxima en koningin Margrethe zijn beiden koningin. Maar toch is er een verschil. Margrethe is niet alleen koningin, maar ook staatshoofd. Koningin Máxima is dat niet.

Ook de Spaanse koningin Letizia, de Belgische koningin Mathilde, de Zweedse koningin Silvia en de Noorse koningin Sonja, zijn geen regerende vorstinnen. Zij hebben alleen de titel koningin omdat ze met een koning zijn getrouwd.

Mathilde_Sonja_Letizia_Silvia
V.l.n.r. de koninginnen Mathilde, Sonja, Letizia en Silvia.

Camilla

In het Verenigd Koninkrijk heerste lange tijd discussie over de titel die Camilla zou krijgen na de troonsbestijging van prins Charles. In de periode voor haar overlijden maakte koningin Elizabeth aan die onzekerheid een eind door te stellen dat Camilla de titel 'Queen Consort' zou krijgen. In het Nederlands: koningin-gemalin.

Het was een logische keuze, want ook in het verleden droegen de echtgenotes van regerende Britse vorsten de titel 'Queen Consort'. Dit in tegenstelling tot de term 'Queen Regnant' (regerend koningin) die is voorbehouden aan een vrouwelijk staatshoofd. 

Camilla portret

Koningin Margrethe

Na het overlijden van de Britse koningin Elizabeth is de Deense koningin Margrethe de enige Europese koningin die ook daadwerkelijk regeert.

margrethe_2023_nieuwe_foto
2023: Het Deense hof deelt een nieuwe foto van koningin Margrethe.

De term koningin-gemalin wordt op het Europese continent niet vaak gebruikt. Die van prins-gemaal komt vaker voor. Zo wordt de echtgenoot van een regerend vorstin genoemd. Bijvoorbeeld de echtgenoot van koningin Margrethe, prins Henrik (1934-2018). Maar ook prins Claus (1926-2002) was prins-gemaal.

Margrethe_Beatrix_Claus_Henrik_1984
Prins Henrik, koningin Margrethe, (toen nog) koningin Beatrix en prins Claus in 1984.

Met dank aan historicus Simone Lamain.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--