Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is Trooping the Colour en wat wordt er gevierd?

14 juni 2024 · Leestijd 3 min

Al ruim 260 jaar wordt de verjaardag van de Britse vorst gevierd met Trooping the Colour. Daarmee verraden we meteen al de reden van het grote feest: de verjaardag van de vorst wordt op deze dag gevierd.

Meer dan 1400 paraderende militairen, 200 paarden en 400 muzikanten komen op 15 juni 2024 samen om de verjaardag van koning Charles goed te vieren. Ondanks dat zijn echte verjaardag pas op 14 november is. Trooping the Colour wordt al eeuwenlang gevierd, maar hoe is het eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis Trooping the Colour

De militaire ceremonie op deze nationale feestdag dateert uit het begin van de achttiende eeuw, toen de kleuren [de vlaggen red.] van het bataljon door de gelederen werden gedragen, zodat ze door de soldaten konden worden gezien en herkend. Hier komt dan ook de naam Trooping the Colour vandaan: het betekent 'het paraderen (trooping) met het vaandel (colour)'. Sinds 1748 markeert deze militaire parade ook de officiële verjaardag van de vorst.

Lees verder onder de foto.

Elizabeth trooping the colour
De Britse koningin Elizabeth en prins Philip (rechts) tijdens Trooping the Colour (1956).

De parade

Tijdens de ceremonie brengen militaire wachten hulde aan de vorst door middel van vlagvertoon en een parade. De Trooping the Colour, waarbij het vaandel wordt gepresenteerd, vindt plaats op Horse Guards Parade, een grote open ruimte op Horse Guards Road in Londen.

Lees verder onder de foto.

George_Catherine_Camilla_koets_Trooping_the_Colour
Koningin Camilla, Catherine de prinses van Wales en prins George tijdens Trooping the Colour (2022).

De parade, bestaande uit rijtoeren en ruiters, begint bij Buckingham Palace en loopt vervolgens via The Mall langs St. James's Park. De parade slaat daarna af naar Horse Guards Road. Doorgaans staan veel toeschouwers langs de route.

Leuk om te zien: foto's van Trooping the Colour door de jaren heen.

Lees verder onder de foto.

Charles, William en Anne trooping the colour
Charles, William en Anne in 2015.

Te paard

Koningin Elizabeth II (1926-2022) reed tot 1986 mee op haar paard in de route. Een traditie die meerdere leden uit de Britse koninklijke familie hebben overgenomen. Zo hebben prins William, prinses Anne en prins Edward al te paard meegereden. Ook koning Charles rijdt mee te paard, bijvoorbeeld in 2023 tijdens zijn eerste Trooping the Colour als koning.

Lees verder onder de foto.

trooping-the-colour2023
Trooping the Colour 2023.

Aan het einde van de parade keert de koninklijke familie terug op Buckingham Palace. Daar verzamelt de koninklijke familie zich op het balkon om daar te kijken naar een luchtparade van 70 vliegtuigen die overvliegen.

Lees verder onder de foto's.

trooping-the-colour-2023
De luchtparade in 2023.
trooping the colour
Koningin Elizabeth, prins Philip en andere leden van de koninklijke familie op het balkon van Buckingham Palace (1972).
prins-louis-trooping-the-colour
Prins Louis is duidelijk enthousiast wanneer de vliegtuigen overvliegen tijdens Trooping the Colour 2023.

Nieuwsgierig naar de beelden van Trooping the Colour 2024? Houd dan onze website morgen goed in de gaten, we doen namelijk live verslag!

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--