Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat vertelt de oufit van Máxima?

26 oktober 2015 · Leestijd 2 min

Alle ogen waren maandagavond weer op koningin Máxima gericht. Na een dag ziek in het hotel te hebben doorgebracht, verscheen de koningin toch weer stralend bij het staatsbanket. Wat vertelt de outfit van Máxima tijdens dit staatsbezoek?

De jurk van koningin Máxima is ontworpen door de Nederlandse couturier Mattijs van Bergen. Het is een lichtgroene jurk met in de rok een afdruk die geïnspireerd is op de schilderkunsten van Vincent van Gogh. Een bijzondere keuze: zo neemt de koningin een stukje Nederland mee naar China!

Maxima-jurk-China-staatsbanket.jpg
Tijdens het staatsbezoek aan China in 2014 droeg Máxima een zeer kunstzinnige creatie van Matthijs van Bergen: namelijk met een print van het schilderij 'De Olijfgaard' van Vincent van Gogh. Prachtig!.

Qua kleurkeuze zat Máxima helemaal goed. Groen staat voor voorspoed. Onderaan de jurk waren goud-tinten te zien, die weer staan voor geluk. Verder was de jurk lang tot de grond en bedekkend. In China is het niet gepast om een blote rug of diep decolleté te dragen en daarvan was onze koningin natuurlijk al op de hoogte. ‘Het duivenei’ Een flinke eye-catcher was het sieraad dat koningin Máxima droeg tijdens het staatsbanket, namelijk ‘de cabochon’. Het is een losse smaragd die bevestigd is aan een collier. Daarbij droeg Máxima ook oorbellen, een armband en een ring met smaragden. Deze juwelen hebben een groene kleur die goed past bij de jurk én ook weer de voorspoed symboliseren.

MAxima-Smaragd.jpg

Het ‘duivenei’ is één van de meest waardevolle smaragden in het bezit van de koninklijke familie. Het juweel is via Wilhelmina van Pruisen, de echtgenote van stadhouder Willem V, in de koninklijke collectie gekomen. Daarna is het van moeder op dochter doorgegeven. Koningin Emma gaf het aan haar dochter Wilhelmina bij de doop van prinses Juliana. Zowel Wilhelmina als Juliana waren groot fan van de grote smaragd en droegen hem regelmatig. Het juweel kan ook bevestigd worden aan een broche.

Wilhelmina-Smaragd.jpg

Prinses Laurentien heeft het juweel gedragen op Prinsjesdag 2004.

Laurentien-Smaragd-2004.jpg

We zijn erg benieuwd welke juwelen en jurken Máxima tijdens dit bezoek nog zal dragen maar hopen vooral dat zij snel opknapt van haar nierbekkenontsteking. Houd onze website in de gaten voor al het laatste nieuws over het staatsbezoek! Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--