Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt de Grondwet over koninklijke nakomelingen?

7 december 2020 · Leestijd 3 min

Wat als een troonopvolger om wat voor reden dan ook niet in staat is om zijn ouder op te volgen? En wat zegt de wet hierover? Koningshuisverslaggever voor het ANP, Hans Jacobs, vertelt meer erover in Blauw Bloed.

Alle volwassen troonopvolgers in Europa hebben een heterosekuele relatie en zijn getrouwd. De Britse prins William is getrouwd met Catherine, de Noorse kroonprins Haakon met Mette-Marit, en de echtgenoot van kroonprinses Victoria van Zweden is prins Daniel. Zelfs in het verleden zien we bijna geen voorbeelden van homoseksuele royals. Alleen de latere koning Gustav V van Zweden zou een homoseksuele affaire hebben gehad. Toch liep zijn publieke leven anders. Hij huwde met Victoria van Baden en kreeg drie kinderen.

Lees verder onder de foto's.

Ook in Nederland zien we alleen voorbeelden van huwelijken tussen een man en vrouw. Zou de vorst mogen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht? Wettelijk is discriminatie “wegens godsdienst, levensovertuiging… ras, geslacht of op welke grond dan ook” niet toegestaan. Volgens Hans Jacobs zou dezelfde wettelijke bescherming óók voor seksuele oriëntatie gelden. “Voor een troonopvolger geldt in een land als Nederland dezelfde wetten en regels gelden als voor elke andere Nederlander” zegt Jacobs. “Dus als de troonopvolger zou willen trouwen met iemand van hetzelfde geslacht dan kan dat.”

Lees verder onder de foto.

Mag een koningspaar kinderen adopteren?

Zorgen voor nageslacht: dat was met name in het verleden de belangrijkste taak van de troonopvolger. En dat geldt nog steeds. Kort na koninklijke huwelijken wordt een troonopvolger al snel verwacht en daarover wordt volop gespeculeerd.

Lees verder onder de foto's.

Is adoptie mogelijk binnen een koninklijk huwelijk, als er om wat voor reden dan ook geen mogelijkheid is om op de natuurlijke wijze kinderen te krijgen? Ja, stelt Hans Jacobs. “Het is gebeurd in de geschiedenis waar mensen geadopteerd zijn ook om een dynastie te kunnen voortzetten.”  

Wil je meer weten over wat Hans Jacobs heeft te zeggen over de koninklijke nakomelingen? Kijk dan het gehele item in de uitzending van Blauw Bloed, 19.50 op NPO2!

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--