Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wauw! Koningspaar start zonnig staatsbezoek in Oostenrijkse kleuren

27 juni 2022 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn maandag officieel welkom geheten in Oostenrijk. Bij de ceremonie ter ere van het staatsbezoek klonk als eerste het Wilhelmus over de binnenplaats van de Hofburg, de officiële residentie van de Oostenrijkse bondspresident. Daarna volgde het volkslied van het gastland.

De koning en de koningin werden bij de ceremonie begroet door bondspresident Alexander van der Bellen. Na een eregroet door de Commandant Erewacht werd Willem-Alexander uitgenodigd voor een inspectie van de erewacht. Máxima liep enkele meters achter hen. Vervolgens werden de delegaties aan elkaar voorgesteld.

Máxima Oostenrijk
Willem-Alexander Oostenrijk

"Fijn om hier weer te zijn", zei Willem-Alexander in het Duits tegen de toegestroomde Oostenrijkse pers. Daarna poseerden het koningspaar en Van der Bellen en zijn echtgenote voor de historische poort Bellariator van de Hofburg. Het paleiscomplex is een van de grootste ter wereld en het grootste niet-religieuze gebouwencomplex van Europa. De Oostenrijkse bondspresident werkt hier en ook verschillende musea en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zijn in de Hofburg gevestigd.

Willem-Alexander Máxima Oostenrijk
Staatsbezoek Oostenrijk

Koningin Máxima draagt maandag een rode capejurk. Het kledingstuk is van het door Máxima vaak gedragen modehuis Natan, zo meldt Josine Droogendijk van het blog Modekoningin Máxima.

Samen met de in het wit geklede Doris Schmidauer, de vrouw van bondspresident Alexander van der Bellen, vormde ze de kleuren van de Oostenrijkse vlag. Bij haar jurk droeg Máxima een bijpassende rode hoed en een rode clutch. Die laatste is van ontwerpster Sophie Habsburg, een nazaat van de laatste Oostenrijkse keizer. Koning Willem-Alexander droeg zoals altijd een pak, maar ook hij heeft een Oostenrijks detail aan zijn outfit toegevoegd: een rood-witte das.

Koningspaar Oostenrijk
ANP-451023916

Maandagmiddag hebben Willem-Alexander en Máxima ieder een steentje gelegd bij het Namenmonument in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Ze deden dit na afloop van een rondleiding door het monument.

Het koningspaar begon het bezoek aan het Ostarrichipark met een kranslegging en een moment stilte. Het ovaalvormige monument werd in november vorig jaar onthuld en bevat de namen van de 64.000 Oostenrijkse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

ANP-451024534

Na het luisteren naar een joods herdenkingsgebed liepen Willem-Alexander en Máxima in de brandende zon met onder anderen vertegenwoordigers van Oostenrijkse en Nederlandse Joodse gemeenschappen, herdenkingscentra en de Oostenrijkse Romagemeenschap door het monument. Er werd op verschillende punten stilgestaan waarbij de koning en koningin meer te horen kregen over het lot van deze mensen.

ANP-451026523

Met het steentje leggen gaf het koningspaar invulling aan een joods gebruik waarmee joden laten weten dat ze bij een graf of monument zijn geweest en de overledenen niet vergeten zijn.

Staatsbezoek Oostenrijk 2022
In de middag legde het koningspaar een steentje bij het Namenmonument in Wenen. Het ovaalvormige monument bevat de namen van de 64.000 Oostenrijkse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.

Houd dit artikel in de gaten voor meer foto's en informatie over het staatsbezoek. 

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--