Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wauw! Máxima straalt in nieuwe jurk tijdens staatsbanket

11 april 2023 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima boden dinsdagavond de Franse president Macron en zijn vrouw Brigitte een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Tijdens het staatsbanket schitterde koningin Máxima in een nieuwe jurk van Claes Iversen. Zowel de koning als Macron hield een speech tijdens het staatsbanket.

Het menu

Het diner voor 214 gasten is bereid door Willem-Pieter van Dreumel, de chef-kok van het Koninklijk Huis.

Het viergangendiner ging van start met 'parels van keizerlijke kaviaar met ei, tong en bloemkool'.

speech_Macron_staatsbezoek_Frankrijk_staatsbanket

De tweede gang is een aspergevelouté met Hollandse garnalen, waarna de gasten als hoofdgerecht een tournedos met rodewijnsaus, 'aardappelmarmer', broccoli en verschillende verse groentes op hun bord krijgen.

De genodigden van het staatsbanket sluiten het diner af met een bombe (ijsdessert) gemaakt van het Nederlandse snoepje Haags Hopje met daarbij een crème anglaise van koffie.

Toespraak

Koning Willem-Alexander heeft in zijn toespraak bij het staatsbanket voor de Franse president Emmanuel Macron de bijzondere band tussen Frankrijk en Nederland benadrukt. Hij verwees daarbij onder meer naar de gezamenlijke steun aan Oekraïne. Ook noemde hij de recente onrust in Frankrijk naar aanleiding van de door Macron verhoogde pensioenleeftijd.

speech_diner_staatsbezoek_Frankrijk_Willem-Alexander_staatsbanket

De Franse president Emmanuel Macron heeft een deel van zijn toespraak tijdens het staatsbanket in het Koninklijk Paleis op de Dam in het Nederlands gedaan. De ruim tweehonderd genodigden van het banket applaudisseerden daarvoor als blijk van waardering.

speech_Macron_staatsbezoek_Frankrijk_staatsbanket

Macron begon zijn toespraak door te stellen dat hij en zijn vrouw Brigitte dinsdag "op een fantastische manier" onthaald zijn. Hij noemde dat een "eer voor zijn hele land". Ook sprak Macron op zijn beurt waardering uit voor het feit dat koning Willem-Alexander zijn speech even daarvoor geheel in het Frans deed.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--