Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weekendtip: Bekijk Máxima's kleding van heel dichtbij in Breda

20 augustus 2021 · Leestijd 3 min

Geniet in de Grote Kerk van Breda van de kunstige kleding van Mattijs van Bergen tijdens de expositie Royal Fashion Design. De modeontwerper waar Máxima zich een aantal zeer bekende en indrukwekkende stukken heeft laten aanmeten.

De hele tentoonstelling is een ode aan de vrouw. "Dit is een ode aan de zwangere vrouw. De vrouw op
De hele tentoonstelling is een ode aan de vrouw. "Dit is een ode aan de zwangere vrouw. De vrouw op haar krachtigst maar ook het meest fragiel. Je wil haar daarom beschermen", vertelt Mattijs. De andere kant van de spiegel toont de vrouw als krijger in een 'super suite'.

Van Bergen exposeert niet alleen zijn eerder gemaakte ontwerpen, maar ook een aantal nieuwe stukken die speciaal voor de expositie zijn gemaakt. Geïnspireerd door de powervrouwen van Oranje-Nassau die in de Grote Kerk van Breda liggen begraven. "We kennen allemaal de verhalen van de mannen zoals Willem van Oranje. Dat zijn hele klinkende Hollandse namen. Maar die van de vrouwen kennen we eigenlijk niet. Het is altijd maar 'de vrouw van'. Die vrouwen kwamen vaak met veel invloed, meer geld en een goede opleiding. Ze trouwden dan om politieke redenen en werden daarna vaak monddood gemaakt. Ik wilde daarom nu die vrouwen een podium geven en zichtbaar maken", aldus de ontwerper.

Ontdek nog meer onder de foto.

vlnr: staatsbezoek Japan in 2014, nieuwjaarsreceptie 2016, bezoek SER 2020
vlnr: staatsbezoek Japan in 2014, nieuwjaarsreceptie 2016, bezoek SER 2020.

Koningin Máxima heeft zich al een aantal keer laten kleden door Van Bergen. Zo liet zij zich deze jurk aanmeten. Een jurk die tot stand is gekomen door middel van moulage. Bij deze techniek komen geen patronen of schetsen aan te pas, maar wordt de stof direct op een paspop aangebracht en krijgt het meteen zijn model.

Op naar de volgende jurk onder de foto!

vlnr: staatsbezoek Australië 2016, VN-reis naar Ethiopië 2019, staatsbezoek Korea 2014
vlnr: staatsbezoek Australië 2016, VN-reis naar Ethiopië 2019, staatsbezoek Korea 2014.

De volgende jurk is gemaakt van schilderslinnen. Mattijs heeft zich laten inspireren door de schilder Vincent van Gogh. Ten tijde van Van Gogh kwam er een nieuwe verf op de markt die sneller opdroogde waardoor schilders, en dus ook Van Gogh, direct in het veld konden schilderen. De tijd van eerst schetsen en pas in het atelier het schilderij maken was voorbij. "Ik wilde dat materiaal ook gebruiken en door het snelle schilderen liet Van Gogh ook delen van het linnen zien", vertelt Mattijs over hoe hij aan zijn inspiratie voor de jurk kwam. Het maken van de jurk ging niet vanzelf. "Ik heb dat beetje groen met de hand aangebracht, heel erg spannend om te doen!"

Onder de foto is nog meer moois!

Links: Máxima in Baden-Baden in 2014. Rechts: Máxima bij het staatsbanket tijdens het staatsbezoek
Links: Máxima in Baden-Baden in 2014. Rechts: Máxima bij het staatsbanket tijdens het staatsbezoek aan China in 2015.

Een andere jurk die Máxima droeg van Mattijs van Bergen was in Baden-Baden waar ze de Deutscher Medienpreis kreeg uitgreikt voor haar VN werk. Voor deze gelegenheid liet zij zich voor het eerst kleden door de modeontwerper. De dikke stof aan de bovenkant lijken op de dikke kwaststrepen die ook terug te vinden zijn in het werk van Van Gogh, zo legt Mattijs uit. Daarnaast droeg ze tijdens het staatbezoek aan Japan een bijzonder kunstwerk, letterlijk en figuurlijk. Het werk dat op de jurk te zien is heet Olijfboomgaard. Wie het werk kent weet dat er helemaal niet zoveel lucht te zien is aan de bovenkant. Dat hebben ze speciaal voor de jurk digitaal ingevuld omdat Mattijs dol was op die blauwe kleur.

Waar te zien en tot wanneer? Bekijk het onder de foto.

Deze jurken en nog veel meer andere schitterende creaties zijn te zien in de Grote Kerk van Breda tot en met 29 augustus.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--