Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 dingen die je nog niet wist over koningin Victoria

22 januari 2024 · Leestijd 5 min

Ze stierf op 22 januari 1901, vandaag precies 123 jaar geleden. We hebben het over koningin Victoria, die van 1837 tot 1901 koningin was van het Verenigd Koninkrijk. Dat wist je vast al, maar wist jij déze tien dingen over haar?

1. Ze heette Alexandrina Victoria

Er is een heel tijdperk naar haar vernoemd, maar als koningin Victoria haar eerste voornaam had gebruikt had dit tijdperk een hele andere naam gehad. Haar officiële naam was namelijk Alexandrina Victoria. Alexandrina komt van tsaar Alexander I van Rusland, die een peetoom van haar was. De naam Victoria komt van haar moeder, Victoire van Saksen-Coburg-Saalfeld.  

Lees verder onder de foto. 

Prinses Alexandrina Victoria
Een schilderij van de 4-jarige prinses Alexandrina Victoria, geschilderd in 1823 door Stephen Poyntz Denning.

2. Ze was dol op dieren

Van koningin Elizabeth weten we natuurlijk dat ze dol was op corgy's, maar deze dierenliefde gaat al heel wat generaties terug. Koningin Victoria zou gek geweest zijn op dieren en had in haar leven onder andere diverse honden, paarden, geiten en een papegaai. Haar Pomeriaan (een rashondje, red.) genaamd Turi lag op haar verzoek zelfs op haar sterfbed. 

Lees verder onder de foto. 

Huisdieren koningin Victoria
De favoriete huisdieren van koningin Victoria, geschilderd in 1841 door Edward James Al. Van links naar rechts zie je de honden Dash, Nero en Hector. Onderin is papegaai Lory te zien.

Lees ook: deze bekende kersttradities zijn populair door koningin Victoria en prins Albert

3. Ze is zeer beschermd opgevoed

Een jaar na haar geboorte stierf Victoria's vader, Edward, de hertog van Kent, aan een longontsteking. De jonge prinses werd daarom opgevoed door haar moeder. Als Victoria's oom zou sterven zou zij koningin van Engeland worden en daarom besloot haar moeder haar zeer gedisciplineerd op te voeden. Dat deed zij door haar dochter te onderwerpen aan het, zoals het later zou heten, "Kensington systeem". Dit was een strikt regime bestaande uit lessen om Victoria's intellect en moraliteit te verbeteren. De kleine Victoria mocht daardoor nauwelijks in contact komen met kinderen van haar leeftijd. Ze moest zelfs een slaapkamer delen met haar moeder tot de dag dat ze koningin werd. Het eerste dat Victoria eiste toen ze de troon besteeg was dan ook een uur in haar eentje doorbrengen.

Lees verder onder de foto.

Hertogin van Kent en prinses Victoria
Een schilderij van Henry Bone van de Hertogin van Kent, Victoire, met haar dochter prinses Victoria (1824/1825).

4. Ze vroeg haar man ten huwelijk

Op haar 17e ontmoette Victoria haar neef, prins Albert van Saxen-Coburg en Gotha. Vier jaar later, Victoria was inmiddels koningin, vroeg ze hem ten huwelijk. De twee trouwden op 10 februari 1840 in de koninklijke kapel van St. James Palace in Londen.

Lees verder onder de foto. 

Queen_Victoria_Prince_Albert_and_their_nine_children
Koningin Victoria en prins Albert en hun negen kinderen in 1857.

5. Ze zette een trend met een witte bruidsjurk

We blijven nog even in het bruiloftsthema. Ten tijden van het huwelijk tussen Victoria en Albert in 1840 was een witte bruidsjurk nog niet de norm, maar werden jurken in allerlei kleuren gedragen. Koningin Victoria wilde graag dat het geborduurde kant op haar jurk mooi tot uiting zou komen en vroeg daarom om een witte jurk. Ook vroeg ze haar gasten geen wit te dragen, zodat de aandacht niet van haar zou worden afgeleid. Hieronder zie je de bruidsjurk die Victoria droeg toen ze met Albert trouwde. 

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

6. Ze was de eerste royal die ooit in een trein reed

Het Victoriaanse tijdperk staat bekend om de snelle technologische ontwikkelingen en start aan het einde van de industriële revolutie. Spoorwegen verspreidden zich snel over het Verenigd Koninkrijk. Koningin Victoria zou in 1842 de eerste monarch zijn geweest die een ritje maakte met de trein. En dat beviel haar wel. "De beweging was heel soepel en veel makkelijker dan een koets, en er is geen stof of hitte", zou de koningin verklaard hebben.

7. Ze was de eerste regerende monarch die op Buckingham Palace ging wonen

Kort nadat Victoria koningin geworden was, verhuisde ze naar Buckingham Palace. Ze was daarmee de eerste regerende monarch die ging wonen op Buckingham Palace. Het paleis bleek echter nog niet helemaal geschikt en na haar huwelijk met prins Albert heeft Victoria het dan ook grondig laten renoveren. 

Lees verder onder de foto.

Queen Victoria memorial
Bij Buckingham Palace staat het gouden Queen Victoria Memorial Statue.

8. Ze was draagster van de 'royal disease'

Koningin Victoria was draagster van hemofilie B, een stollingsziekte. Ze was de eerste (waarvan men het wist) koninklijke draagster van de ziekte. Omdat zij slechts draagster was, had ze geen last van de ziekte. De ziekte is echter erfelijk en werd doorgegeven aan verschillende leden van koninklijke en nobele families over heel Europa. Haar zoon Leopold en twee van haar kleinzonen overleden aan de ziekte. 

9. Ze was een van de eersten die chloroform als pijnstiller gebruikte

Victoria en Albert kregen samen negen kinderen, maar zwanger zijn en bevallen vond de Britse koningin geen pretje. Tijdens de bevalling van haar laatste zoon kreeg Victoria een nieuw medicijn genaamd chloroform, dat zou helpen tegen de pijn. De koningin zou later hebben verklaard dat het middel "rustgevend en verlichtend" was. 

In onderstaand bericht lees je een passage uit het dagboek van koningin Victoria, over de geboorte van haar eerste kind, Victoria.

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

10. Ze overleefde meerdere aanslagen op haar leven

Tijdens haar regeerperiode is meerdere malen geprobeerd koningin Victoria van het leven te beroven. Een eerste poging vond plaats in 1840, toen haar koets in Londen werd beschoten. In 1842 werd opnieuw geprobeerd haar dood te schieten. In 1849 vond wederom een aanslag op haar koets plaats en een jaar later werd geprobeerd haar van het leven te beroven met een stok met een ijzeren punt. De koningin overleefde alle aanslagen op haar leven en overleed uiteindelijk in 1901, vermoedelijk aan ouderdom. 

Bronnen: Town & Country Magazine / Wikipedia / The History Press UK

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--