Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningspaar en Beatrix zijn Elizabeth 'intens dankbaar' voor vriendschap

8 september 2022 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn koningin Elizabeth "intens dankbaar voor de hechte vriendschap waaraan koningin Elizabeth zo'n onvergetelijke bijdrage heeft geleverd". Dat laten het koningspaar en prinses Beatrix weten in een verklaring. Koningin Elizabeth overleed donderdag op 96-jarige leeftijd.

"Met diep respect en grote affectie gedenken wij Koningin Elizabeth II. Standvastig en wijs stelde zij haar lange leven in dienst van het Britse volk. Wij voelen ons sterk verbonden met het Verenigd Koninkrijk en met de Koninklijke Familie en delen in hun verdriet", luidt het statement van de Nederlandse koninklijke familie.

Lees verder onder het statement.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Máxima, die deze week op werkbezoek in de Verenigde Staten is, heeft donderdag nogmaals gereageerd op het overlijden van de Britse koningin Elizabeth. "Ik kan me geen andere, betere manier bedenken om haar te eren dan door haar voorbeeld te volgen in ons werk", zei de koningin.

Máxima zegt daarnaast dat haar gedachten uitgaan naar de familie van Elizabeth en het Britse volk. "De koning, prinses Beatrix en ik leven intens met hen mee. We zijn dankbaar voor alles wat koningin Elizabeth heeft gedaan. Met onvermoeibare energie en toewijding heeft ze haar volk gediend in de laatste zeventig jaar."

Vlag halfstok

Duizenden mensen hebben zich na het overlijden van koningin Elizabeth verzameld bij Buckingham Palace. Ook bij andere koninklijke residenties wordt gerouwd om de dood van de 96-jarige vorstin.

Bij Balmoral Castle, waar Elizabeth donderdagmiddag overleed, leggen mensen bloemen. Dat gebeurt ook bij Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële Schotse residentie van de koninklijke familie. Veruit de meeste mensen zijn op de been in Londen, waar de mensen bij de poorten van Buckingham Palace volgens The Guardian het volkslied zongen toen de vlag halfstok ging. Bij het paleis zijn volgens de krant ook dranghekken geplaatst om het publiek in goede banen te leiden.

Veel mensen komen kijken naar de officiële aankondiging van Elizabeths dood. De verklaring die donderdag om 19.30 uur werd verspreid is in een zwart omrande lijst aan het hek van Buckingham Palace gehangen. Hetzelfde gebeurde bij de andere koninklijke residenties.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--