Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander zoekt nieuwe ceremoniemeester

19 december 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander moet op zoek naar een nieuwe ceremoniemeester. De ministerraad heeft vrijdag namelijk ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken om de huidige ceremoniemeester Simon van der Burg te benoemen tot ambassadeur in Bulgarije. Als dat land akkoord gaat, kan Van der Burg komende zomer aan de slag in Sofia.

Simon van der Burg is per 1 augustus 2017 door Buitenlandse Zaken uitgeleend aan koning Willem-Alexander. Voor zijn aanstelling aan het hof was Van der Burg werkzaam als consul-generaal in Ho Chi Minh-stad in Vietnam en volgend jaar keert hij dus weer terug in de diplomatieke dienst.

Vers bloed

Volgens de website van het Koninklijk Huis coördineert de ceremoniemeester de uitvoering van de buitenlandse bezoeken van de koning en van inkomende staatsbezoeken. Daarnaast coördineert hij - tot nu toe was het altijd een man - de uitvoering van alle evenementen waar de koning gastheer is.

Leden van de hofhouding worden wel vaker vanuit met name de ministeries van Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Defensie voor een periode van zo'n drie tot vijf jaar gedetacheerd in paleis Noordeinde. Dat heeft voor de koning als voordeel dat er regelmatig vers bloed en nieuwe ideeën in de hofhouding komen.

Vorig jaar vertrok Jan Versteeg, de grootmeester van de koning, als nieuwe ambassadeur naar Madrid, terwijl Alle Dorhout, de voorganger van Van der Burg, in 2017 als ambassadeur in algemene dienst terugkeerde naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--