Ga naar submenu Ga naar zoekveld

William en Harry lopen naast elkaar achter de kist van hun oma

14 september 2022 · Leestijd 2 min

De kist met het lichaam van koningin Elizabeth is in Londen onderweg naar Westminster Hall, de plek waar het publiek afscheid kan nemen van de overleden vorstin. Langs de route staan vele duizenden mensen om de kist te bekijken en de laatste eer te bewijzen aan Elizabeth II.

De kist van de koningin ligt bovenop een geweerkoets, die door paarden door de straten van Londen wordt getrokken. De processie begon om 14.22 uur lokale tijd bij Buckingham Palace en zal om 15.00 uur aankomen in Westminster Hall, een historische zaal in het Britse parlementsgebouw. Daar zal de kist liggen tot maandag, de dag van de staatsbegrafenis.

Koning Charles begeleidt zijn moeder te voet, samen met zijn beide zonen William en Harry. Ook Elizabeths andere kinderen Anne, Andrew en Edward lopen mee in de processie. Koningin-gemalin Camilla en de vrouwen van William en Harry, Catherine en Meghan, leggen de route af met een auto.

Lees verder onder de foto's.

Royals-in-rouwstoet-kist-naar-Westminster-Hall
Kist-met-kroon

Al vroeg op de dag werd het druk langs het bijna 2 kilometer lange traject. Langs de route zijn vakken ingericht voor toeschouwers die helemaal zijn volgestroomd. In Hyde Park staan grote schermen waarop de processie wordt getoond.

Vanwege de grote drukte zijn de begeleidende paarden getraind om met grote menigtes en onverwachte geluiden om te gaan, zoals de saluutschoten die elke minuut bij Hyde Park worden afgevuurd. De paarden zijn zelfs voorbereid op hevig huilende mensen. Om geen onnodig geluid te produceren, heeft het vliegveld Heathrow zestien vluchten geannuleerd. Naar verwachting zullen maandag tijdens de uitvaart ook veel vluchten worden geschrapt.

Na de aankomst in Westminster Hall, houdt de aartsbisschop van Canterbury een korte dienst. Om 17.00 uur mogen de eerste belangstellenden naar binnen om langs de kist te lopen. De Britse regering waarschuwt voor lange wachttijden, die volgens de media zouden kunnen oplopen tot dertig uur.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--