Ga naar submenu Ga naar zoekveld

William deelt zijn ideeën over klimaatverandering

17 september 2021 · Leestijd 2 min

Prins William vindt de toon van het wereldwijde klimaatdebat te negatief. De Britse royal denkt dat het pessimisme dat hierin vaak de boventoon voert vooral leidt tot moedeloosheid, terwijl verandering juist wel goed mogelijk is.

De hertog van Cambridge deelt deze ideeën in het voorwoord van een boek over de Earthshot Prize, een nieuwe prijs die in het leven is geroepen door zijn Royal Foundation. Met de prijs wil de prins initiatieven aanmoedigen die milieuproblemen aanpakken.

In het voorwoord schrijft William hoe hij in 2018 na een inspirerend bezoek aan een veelbelovend milieuproject in Namibië, geraakt werd door de woedende headlines die verschenen na de klimaattop in Polen. "De krantenkoppen werden gedomineerd door het gevoel dat wereldleiders niet snel genoeg handelden", schrijft William. "Voor degenen die de top thuis volgden, was het geen inspirerend beeld."

De prins denkt dat mensen zich door al die wanhoop zelf ook machteloos en moedeloos gaan voelen en het werken aan een beter klimaat laten voor wat het is. Hij schrijft dat het een simpele optelsom is: "urgentie + pessimisme = moedeloosheid." Met zijn prijs hoopt de hertog dat te veranderen. "Ik ben er sterk van overtuigd dat verandering mogelijk is, als je je er maar voor inzet. Ik begon na te denken over wat ik moest doen om de vergelijking te veranderen in urgentie + optimisme = actie." Dat werd de Earthshot Prize.

De vijf winnaars van de Earthshot Prize ontvangen elk 1 miljoen Britse pond om de initiatieven uit te voeren of verder te onderzoeken. De winnaars van de prijzen van 2021 worden op 17 oktober bekendgemaakt. In de jury bevinden zich onder anderen zangeres Shakira en Sir David Attenborough.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--