Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien! Bijzondere jurk van Beatrix in de Nieuwe Kerk

7 oktober 2019 · Leestijd 2 min

In de Nieuwe Kerk in Amsterdam is dit najaar een bijzonder kledingstuk uit de garderobe van prinses Beatrix te bewonderen: de groene japon die zij ruim veertig jaar geleden droeg bij de feesten ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975.

De galajapon van ruwe groene zijde schittert als een van de topstukken in 'De Grote Suriname-tentoonstelling' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De tentoonstelling vertelt de rijke geschiedenis van Suriname aan de hand van onder andere foto's, video's, kunst en sieraden. Aan de tentoonstelling werkten zo'n 350 personen en instellingen mee, waaronder de Koninklijke Verzamelingen. 

Onafhankelijkheidsverklaring

Koningin Juliana tekende op 25 november 1975 de akte van erkenning, waarmee Suriname een onafhankelijke én souvereine republiek werd. Op datzelfde moment waren prinses Beatrix en prins Claus in Paramaribo aanwezig bij de onafhankelijkheidsfeesten. Enkele uren voor het tekenen van de onafhankelijkheidsverklaring werd in het stadion in de Surinaamse hoofdstad de nieuwe Surinaamse vlag gehesen. Samen met premier Henck Arron (1936-2000) en gouverneur Johan Ferrier (1910-2010) stond prinses Beatrix toen - in haar groene japon - op de eretribune.

Lees verder onder de foto's. 

'De Grote Suriname-tentoonstelling' is tot en met 2 februari 2020 te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--