Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: de band tussen Nederland en België

16 juni 2023 · Leestijd 2 min

Manneken Pis krijgt een oranje jasje aan en dat betekent dat de Belgen helemaal klaar zijn voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Volgende week dinsdag komt ons koningspaar met de trein aan in Brussel voor een driedaags bezoek aan onder andere Brussel, Charleroi en Antwerpen. Voor Máxima is de start van het staatsbezoek een terugkeer naar de stad waar ze in mei 2000 ging werken op het EU-kantoor van de Deutsche Bank.

Tijdens het staatsbezoek aan België zullen de gedachten van Máxima ongetwijfeld teruggaan naar 23 jaar geleden. In 2000 verhuist ze van New York naar Brussel. Een jaar eerder heeft ze de Nederlandse prins Willem-Alexander ontmoet en vanuit België kan ze hem in alle rust beter leren kennen voordat op 30 maart 2001 de verloving bekend wordt gemaakt.

Verloving Máxima en Willem-Alexander
De verloving van Willem-Alexander en Máxima.

Máxima is niet het enige lid van de Oranje-familie die een band heeft met Brussel, ook voor prins Constantijn heeft de Belgische hoofdstad weinig geheimen. Het begon in 1995 met een stage bij het kabinet van EU-commissaris Hans van den Broek. Tussen 2004 en 2015 woont Constantijn met echtgenote Laurentien in Brussel. Hier groeien ook hun drie kinderen op. De oudste dochter van Constantijn en Laurentien, Eloise, zit er op ballet en leert er vloeiend Frans spreken.

gezin-prins-constantijn-prinses-laurentien-september-2019-1

Staatsbezoeken

Willem-Alexander en Máxima brengen volgende week hun eerste staatsbezoek aan België, maar het is niet het eerste staatsbezoek van Nederlandse royals aan onze zuiderburen. Bekijk hier welke leden van het Koninklijk Huis allemaal een bezoek hebben gebracht aan het land. 

Lees verder onder de video. 

Het gebeurt niet zo vaak dat koning Filip en koningin Mathilde buitenlandse royals op staatsbezoek krijgen. Er is tot nu toe maar één vorst die een bezoek op het hoogste niveau aan de Koning der Belgen heeft gebracht en dat is de Jordaanse koning Abdullah. In 2016 wordt hij samen met zijn echtgenote Rania door het Belgische koningspaar ontvangen op het Koninklijk Paleis in Brussel. En dat is dezelfde plek waar dinsdag het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima officieel begint.

Filip, Mathilde, Rania en Abdullah
Rania en Mathilde

Foto's: ANP / RVD / @queenrania 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--