Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: De dierbare juwelen van koningin Elizabeth

26 december 2021 · Leestijd 4 min

Je zult koningin Elizabeth nooit zonder een broche zien. Sommige broches hebben een bijzondere betekenis. Onze juwelenhistoricus Martijn Akkerman vertelt je er meer over. En wist je dat de mooiste diademen van de Britse royals ‘krijgertjes’ blijken te zijn?

De Engelse koninklijke familie heeft een van de grootste juwelencollecties van Europa. Dit komt mede door Mrs Greville, een goede vriendin van de koningin-moeder (Elizabeth Bowes-Lyon), die na haar dood in 1942 al haar juwelen aan de moeder van koningin Elizabeth naliet.

"In de nagelaten juwelen van Greville zitten een aantal hele belangrijke stukken, zoals een diadeem dat door Boucheron is vervaardigd en dat na de dood van de koningin-moeder naar Camilla is gegaan en door haar gedragen wordt", aldus Akkerman. 

Camilla droeg het diadeem tijdens de vooravond van de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Ook tijdens het staatsbanket van het staatsbezoek van Nederland aan Groot-Brittannië werd dit diadeem gedragen. 

Lees verder onder de foto's.

"Dit Boucheron diadeem uit de collectie van Mrs Greville vind ik persoonlijk een van de mooiste diademen", vertelt Akkerman. "Het was ook het lievelingsdiadeem van de koningin-moeder. Het wordt heel veel gedragen door de hertogin van Cornwall. Het diadeem is niet alleen bezet met heel veel diamanten, maar het straalt ook een zekere gestyleerdheid uit en is daardoor zeer gedistingeerd."

Camilla met het Delhi Durbar diadeem tijdens het staatsbezoek van Noorwegen aan Groot-Brittannië,
Camilla met het Delhi Durbar diadeem tijdens het staatsbezoek van Noorwegen aan Groot-Brittannië, 2005.

Een van de belangrijkste diademen uit de Engelse collectie is het zogenaamde Delhi Durbar diadeem. Het diadeem is in 1911 gemaakt voor koningin Mary om te dragen tijdens de kroning van de koning en koningin tot keizer en keizerin van India.

Akkerman vertelt dat koningin Elizabeth het diadeem nooit heeft gedragen. "De koningin-moeder heeft het diadeem wel gedragen tijdens het staatsbezoek in 1947 aan Zuid-Afrika. Maar het is daarna, na haar dood, overgegaan naar Camilla de hertogin van Cornwall. Zij droeg het voor het eerst met het staatsbezoek van Noorwegen aan Engeland."

Lees verder onder de foto.

Elizabeth met de Cambridge Lover's Knot-broche op het huwelijk van William en Catherine.
Elizabeth met de Cambridge Lover's Knot-broche op het huwelijk van William en Catherine.

"Iedere ochtend komt Angela Kelly, de kleedster van de koningin, de kleedruimte binnen met een mandje bekleed met zijde - dat al gebruikt werd door koningin Mary - waarin de juwelen liggen die de koningin die dag gaat dragen. Daar ligt altijd een broche bij. De koningin is beroemd om haar collectie broches. Zonder broche zal je de koningin nooit zien", laat Akkerman weten. 

Tot de favorieten behoort de Cambridge Lover's Knot-broche. Deze heeft ze gedragen bij het huwelijk van haar kleinzoon prins William met Catherine. 

Lees verder onder de foto.

Elizabeth en Philip op hun huwelijksreis links. Rechts is 60 jaar later. Op beide foto's draagt de
Elizabeth en Philip op hun huwelijksreis links. Rechts is 60 jaar later. Op beide foto's draagt de koningin de saffieren broche.

Een andere favoriet is een broche in de vorm van een chrysant bezet met diamanten en saffieren in het midden. "Deze heeft ze gedragen heeft tijdens de huwelijksreis met prins Philip. Een aantal jaren later, toen ze zestig jaar getrouwd waren, is er opnieuw een foto gemaakt. Daarop draagt ze diezelfde broche", vertelt Akkerman. 

Toen ze vorig jaar november 73 jaar getrouwd waren had ze de broche weer op. Ook tijdens een toespraak voor de Commonwealth, afgelopen maart, droeg Elizabeth de dierbare broche. Op het moment van de toespraak lag prins Philip in het ziekenhuis. Een maand later overleed hij op 99-jarige leeftijd.

Catherine met de juwelen van Van Cleef & Arpels op de BAFTA Awards in 2020.
Catherine met de juwelen van Van Cleef & Arpels op de BAFTA Awards in 2020.

"Met haar 95 jaar houdt koningin Elizabeth het vooral bij tradities, ook wat juwelen betreft. Als we naar de jongere generatie kijken, zoals Camilla en Catherine, zij dragen ook vaak hedendaagse juwelen. Bijvoorbeeld de Alhambra collectie van Van Cleef & Arpels dat Catherine droeg bij de BAFTA-awards in 2020", aldus Akkerman.

Lees verder onder de foto.

"De collectie juwelen van het Engelse koninklijke huis is zo groot dat we af en toe juwelen zien die we nooit gezien hebben of heel lang niet gezien hebben. Eugenie droeg bijvoorbeeld met haar huwelijk een diadeem uit de Greville-collectie, maar die was nog nooit getoond. Meghan droeg een diadeem van koningin Mary die voor het laatst in de jaren '30 was gedragen. Langzamerhand komen er steeds meer juwelen tevoorschijn die heel lang het daglicht niet hebben gezien", sluit Akkerman af.

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--