Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: De markante én geliefde koningin Wilhelmina

29 november 2019 · Leestijd 2 min

Op 28 november 1962 overleed koningin Wilhelmina op haar geliefde Paleis Het Loo in Apeldoorn, deze week 57 jaar geleden. Een mooi moment om terug te blikken op deze markante én geliefde vorstin. Fotospecialist Peter van den Doel duikt voor ons in het ANP-archief en zoekt naar bijzondere foto's!

In haar boek Eenzaam maar niet alleen schreef de oud-vorstin in 1959: 

Het is opmerkelijk, hoe in de loop der geschiedenis er (...) figuren verschijnen, die het verlossende woord spreken en de verlossende daad verrichten, die het lot der volken in nieuwe banen sturen.

Al heel jong moest zij de functie van koningin der Nederlanden op zich nemen. Zij zette zich gedurende haar leven ongebreideld in voor Nederland, en maakte zich geliefd als strijdlustige oorlogskoningin tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast bleef zij ook moeder én grootmoeder van Juliana en haar dochters. 

Aan het einde van haar leven trok zij zich steeds meer terug op Het Loo. Op dat moment was zij inmiddels zelf ook verworden tot één van de bepalende 'figuren' uit de vaderlandse geschiedenis. Markant én geliefd door velen.

Wil je meer zien? Dat kan! Bekijk hier meer foto's van Wilhelmina.

In onze wekelijkse serie 'Prinsen & prinsessen uit het ANP-archief' onthult fotospecialist Peter van den Doel unieke foto's van de Oranjes.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--