Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Japanse keizer opent Olympische Spelen van Tokio

23 juli 2021 · Leestijd 2 min

De Japanse keizer Naruhito heeft de Olympische Spelen van Tokio officieel geopend. Naruhito (61) deed dat vanaf de eretribune in het vrijwel lege Olympisch Stadion, waarna het vuurwerk weer door de lucht schoot in Tokio.

Keizerin Masako is niet aanwezig bij de ceremonie. Eerder werd bekend dat de echtgenote van Naruhito niet mee zou gaan omdat de organisatie het aantal aanwezigen laag wil houden in verband met de coronapandemie. Met uitzondering van zo'n 950 eregasten zijn de tribunes grotendeels leeg. Vanwege het coronavirus zijn alle sportevenementen in Tokio zonder publiek.

De ruim tweehonderd landen die meedoen aan de Spelen komen op volgorde van het Japanse alfabet het vrijwel lege stadion in. Nederland is als 39e aan de beurt, na Oman en voor Ghana. Traditiegetrouw loopt de Griekse ploeg voorop, gevolgd door het vluchtelingenteam dat voor de tweede keer is samengesteld voor de Spelen. Zoals gebruikelijk komt de ploeg van het gastland, Japan, als laatste naar binnen.

Hirohito gaf het startsein voor de Olympische Spelen van 1964.
Hirohito gaf het startsein voor de Olympische Spelen van 1964.

Naruhito en Bach hebben elkaar donderdag ook ontmoet. De keizer sprak toen zijn bewondering uit voor de inzet van het IOC. "Het is niet eenvoudig om de Spelen te houden terwijl de coronamaatregelen gelden", zei de keizer volgens het Japanse persbureau Kyoko in zijn paleis in Tokio tegen Bach. "We hebben diep respect voor uw inspanningen".

De keizer is erebeschermheer (honorary patron) van de Olympische en Paralympische Spelen. Met het openen van de Olympische Spelen treedt hij in de voetsporen van zijn vader Akihito en grootvader Hirohito. Akihito opende de Winterspelen van 1988 in Nagano, Hirohito gaf het startsein voor de Olympische Spelen van 1964 in Tokio en de Winterspelen van 1972 in Sapporo.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--