Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: koning Filip leert skateboarden in Johannesburg

24 maart 2023 · Leestijd 4 min

Koning Filip heeft vrijdag tijdens een bezoek aan een skatepark in Johannesburg een trucje geleerd van jonge skaters. In een filmpje op Twitter is te zien hoe de koning voorzichtig op een skateboard gaat staan, terwijl zijn vrouw koningin Mathilde hem vasthoudt om te zorgen dat hij niet valt.

In het kader van het staatsbezoek aan Zuid-Afrika gingen Filip en Mathilde vrijdag langs bij Skateistan, een project in de hoofdstad Johannesburg waar jongeren uit de buurt onderwijs krijgen en daarnaast ook kunnen skaten. Doel van het project is om kinderen op deze manier van de straat te houden.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een van de kinderen liet de koning zien hoe hij op een opstaand skateboard moest gaan staan. Filip vraagt het kind in het filmpje of hij het goed doet als hij zijn ene voet op het uiteinde van de plank zet voordat hij er met zijn gewicht op gaat staan zodat het skateboard plat komt te liggen. Koningin Mathilde nam het zekere voor het onzekere en pakte de arm van haar echtgenoot vast voor het geval hij onderuit zou gaan.

Na afloop kregen Filip en Mathilde ieder een eigen, gesigneerd skateboard cadeau.

Staatsbanket

Donderdagavond bezocht het Belgische koningspaar nog een staatsbanket in het Zuid-Afrikaanse Pretoria. Het staatsbanket werd plotseling beperkt, dit komt in alle waarschijnlijkheid door de politieke onrust in het land. De president ligt al een tijd onder vuur wegens vermeend wanbeleid en corruptie. Het volk wil dat de 70-jarige regeringsleider aftreedt. Vrijdag bezoekt de koning een diamantfabriek en de koningin een onderwijscentrum.

Het staatsbanket is donderdagmiddag verplaats naar de officiële residentie van president Cyril Ramaphosa en ook de gastenlijst is ingeperkt van 65 naar 20 Belgische gasten. De president wilde hierdoor een ''meer intieme'' sfeer creëren. Dit liet royalty-journalist Wim Dehandschutter weten op Twitter.

Lees verder onder de foto. 

Filip_staatsdiner_Zuid-Afrika

Koningin Mathilde zagen we zonder tiara op het staatsbanket. In plaats daarvan droeg zij een broche, verwerkt in haar opgestoken kapsel.

Lees verder onder de foto. 

staatsdiner_Zuid-Afrika_Matilde_Filip

Onderwijscentrum

Vrijdagochtend heeft koningin Mathilde een bezoek gebracht aan het Emuseni Day Care Centre in Soweto. In het centrum helpen docenten jonge leerlingen om hun denkvaardigheden te ontwikkelen.

Lees verder onder de foto. 

Mathilde ZA

Ook de Zuid-Afrikaanse minister van Onderwijs, Angie Motshekga, was van de partij. Mathilde en Motshekga gingen in gesprek met onderwijzers en leerlingen. Ook hielden zij zich bezig met leesactiviteiten voor kinderen en het belang van spelenderwijs leren.

Lees verder onder de foto. 

Mathilde met kids

De koning las tijdens het bezoek een groep Zuid-Afrikaanse kinderen voor. Voorafgaand aan het voorlees momentje zij ze: ''ik moet mijn bril pakken.”

Lees verder onder de video. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Diamanten

Koning Filip is vrijdagochtend langsgegaan bij een nieuw centrum van de Zuid-Afrikaanse diamantenindustrie. Deze hub is gevestigd in de Gauteng Industrial Development Zone (GIDZ), een vrijhandelszone bij de luchthaven van Johannesburg.

De koning nam tijdens het bezoek deel aan een rondetafelgesprek met onder anderen lokale ondernemers uit de diamantensector. Het gesprek ging onder meer over hoe er kansen worden geboden aan jongeren en vrouwen. Ook ging het over de export van diamanten. Volgens persbureau Belga komt meer dan 40 procent van de edelmetalen en -stenen in België uit Zuid-Afrika.

Tekst gaat verder onder foto. 

Filip diamanten ZA

Filip nam daarna ook een kijkje in de fabriek. Daar zag hij enkele polijsters aan het werk.

tekst gaat verder onder foto. 

Filip diamantenfabriek

Koning Filip en koningin Mathilde werden donderdagochtend officieel welkom geheten in Zuid-Afrika tijdens een ceremonie met president Cyril Ramaphosa. Het is het eerste Belgische staatsbezoek aan Zuid-Afrika en het eerste aan een Afrikaans land sinds 1979. Toen reisde koning Boudewijn af naar Ivoorkust en Kameroen.

ANP/ wimdehandschutter

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--