Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien! Koning neemt gelijk een kijkje bij nieuwe F-35

6 november 2019 · Leestijd 2 min

De koning is dol op alles wat met de luchtvaart te maken heeft. Woensdagochtend nam hij dus een kijkje op de vliegbasis in Leeuwarden bij het nieuwe gevechtsvliegtuig F-35A Lightning II. Vorige week landde eerste toestel in Nederland.

Op een besloten bijeenkomst liet koning Willem-Alexander zich uitgebereid informeren over alle ins en outs van het nieuwe gevechtsvliegtuig. Maar ook over de compleet veranderde manier van werken op de basis zelf. Hij bezocht het nieuwe kantoor- en lesgebouw waar de vliegers worden klaargestoomd voor dit nieuwe toestel. Als piloot wilde de koning alles weten over deze opleiding.

Van dichtbij

Een bezoek aan de naastgelegen hangaar was natuurlijk het hoogtepunt. Bij kijken alleen bleef het niet! De koning mocht een kijkje nemen in de cockpit van het nieuwe toestel. Een rondje vliegen zat er niet in, wel kon Willem-Alexander in een trainingssimulator van de JSF laten zien wat hij als KLM-piloot in huis heeft.

Lees verder onder de foto's.

Koning_piloot.jpg

Vliegende koning

In 1987 haalde Willem-Alexander zijn vliegbewijs B-3. In zijn studententijd haalde hij zijn theorie (B-1 en B-2). Als vrijwilliger vloog hij voor de medische hulporganisatie African Medical Research & Education Foundation (AMREF) en de Kenya Wildlife Service. In 1994 behaalde hij het groot militair vliegbrevet die werd uitgereikt door zijn grootvader prins Bernhard.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--