Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien! Máxima geniet van muzikaal uitstapje in Amsterdam

2 juni 2021 · Leestijd 3 min

Koningin Máxima is woensdagochtend op bezoek geweest bij het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan zij sinds 2005 beschermvrouw is. Máxima maakte in het in 2019 in gebruik genomen 'clubhuis' - kantoor en oefenruimte - van het orkest aan de Gabriël Metsustraat in Amsterdam kennis met de nieuwe directie. Ook werd ze bijgepraat over de recente activiteiten, de toekomstplannen en onderwijsprogramma's. "Iedereen houdt van klassieke muziek, maar niet iedereen weet het", kreeg de koninklijke muziekliefhebber te horen.

Het orkest heeft sinds begin dit jaar een nieuw directeur en artistiek directeur, Dominik Winterling en Ulrike Niehoff, die samen met David Bazen een driehoofdig directieteam vormen. "Het was een hele eer om de koningin op bezoek te hebben", aldus Winterling, die net als de koningin en het orkest opgetogen was dat er vanaf dit weekeinde eindelijk weer voor publiek muziek gemaakt kan worden. Het orkest begint daar donderdag al mee, bij de Nationale Opera. Op korte termijn is er ook een concert in het Koninklijk Concertgebouw.

De koningin hoorde dat de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen enorm goed loopt. Anders dan veel andere culturele instellingen doet het orkest "alsof het weer normaal is" en worden er weer als vanouds seizoensabonnementen verkocht. "We zijn optimistisch. Je kunt niet steeds weer een plan B maken", aldus directievoorzitter Winterling. Het vaste publiek lijkt dat vertrouwen en optimisme te delen. "Mensen hebben zin om wat leuks te doen", aldus Sophie de Geus van de klantenservice.

Muziekonderwijs

Bijzondere aandacht had de koningin voor het Concertgebouworkest Young, waarvoor getalenteerde musici tussen de veertien en achttien jaar auditie kunnen doen. Dat past mooi in haar visie over muziekonderwijs. Ook de Academie van het Concertgebouworkest kwam ter sprake. Uitverkoren talenten kunnen gedurende een seizoen ervaring en kennis opdoen door deel te nemen aan orkestproducties, en daarnaast worden zij begeleid door leden van het orkest.

Máxima woonde een repetitie van een strijkorkest bij en voor vertrek speelden in de foyer de violisten Liesbeth Bosboom en Coraline Groen een kort stuk. Groen, die in Den Haag woont, vertelde nog dat ze dezelfde vioolleraar had gehad als prinses Amalia.

Het bezoek aan het Koninklijk Concertgebouworkest paste in een rijtje van culturele bezoeken die de koningin de afgelopen coronatijd heeft gebracht. In Den Haag ging ze in maart naar het Nederlands Dans Theater en in april bezocht ze het Internationaal Theater Amsterdam.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--