Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Máxima verkleedt zich op staatsbezoek voor derde keer

17 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft de Nederlanders die in India wonen woensdag "heel veel succes" gewenst in zijn dankwoord aan het einde van de ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Koningin Máxima schitterde in een nieuwe derde outfit.

Zo'n ontvangst is een vast onderdeel van ieder staatsbezoek en in India, waar het koningspaar deze week op visite is, is ervoor gekozen de ontmoeting te houden in Mumbai. De locatie was chique, het gerenommeerde Taj Mahal Palacehotel.

De koning herinnerde in zijn toespraakje aan 2007, toen hij samen met Máxima zijn moeder koningin Beatrix vergezelde op haar toen tweede staatsbezoek aan de opkomende Aziatische grootmacht. Er was intussen enorme vooruitgang geboekt en Nederland werkte goed samen met India, maar er was ook nog veel armoede en sociale ongelijkheid, constateerde de koning.

Hij vond het mooi dat veel Nederlanders hun bijdrage leverden aan de verbetering van de levensomstandigheden van de Indiase bevolking. Een voorbeeld daarvan had het koningspaar woensdagmorgen aan het begin van het bliksembezoek aan Mumbai gezien bij 'Tiny Miracles'.​​​​​​​ Dat geeft met name vrouwen de kans met duurzaam werk een betere positie, meer zekerheid en zelfstandigheid te verkrijgen.

Lees verder onder de foto's.

Donderdagochtend rondt het koningspaar hun verblijf in Mumbai af met een ontmoeting met de gouverneur van de deelstaat Maharashtra, en vertrekken dan naar Kochi in het zuidelijke Kerala. Dit gebied krijgt op de vierde dag van het staatsbezoek aan India onder meer het Nederlandse verleden in dit deel van Azië aandacht.

Dat gebeurt bij een uitstapje naar het zestiende eeuwse Mattancherry Palace, dat ook bekend staat als 'Dutch Palace', en tegenwoordig een archeologisch museum huisvest. Het is onderdeel van Fort Kochi, een vroegere grote handelspost van de VOC. Die was zeer actief langs de Indiase kust en handelde er onder meer in specerijen en textiel. Het koningspaar krijgt een rondleiding door het museum en een presentatie over verleden, heden en toekomst van de samenwerking met Kerala. Ook verricht het paar de opening van een tijdelijke tentoonstelling met onder meer door Nederland geschonken kaarten.

Aansluitend gaat het koningspaar naar Nedspice, waar ze uitleg krijgen over wat tussen Nederlandse en Indiase bedrijven en instellingen is besproken over verbetering van land-en tuinbouw. Tijdens het koninklijk bezoek wordt ook de symbolische opening verricht van een 'Centre of Excellence voor de horti-en floriculture' waar Nederland bij is betrokken.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--