Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zien: Zo vierde de koning 75 jaar bevrijding van Breda

29 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander viert vandaag samen met de president van Polen, Andrzej Duda, 75 jaar bevrijding van Breda. Na een lunch op Paleis Noordeinde staan de koning en de president uitgebreid stil bij de rol van Polen tijdens de bevrijding van Nederland in 1944 en 1945. Andrzej Duda en zijn echtgenote zijn in Nederland voor een tweedaags bezoek.

Paleis Noordeinde

De koning en koningin ontvingen de president van Polen en zijn echtgenote rond het middaguur op Paleis Noordeinde. Daar stond eerst de inspectie van de erewacht op het programma. Vervolgens boden Willem-Alexander en Máxima het echtpaar een lunch aan op het Paleis. Daar werd geproost op de vriendschap tussen beide landen. 

Lees verder onder de foto's.

75 jaar bevrijding van Breda

De koning en Poolse president reizen vervolgens door naar Breda. Op 29 oktober 1944, dit jaar 75 jaar geleden, werd deze stad bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek (1892-1994). De dag na de bevrijding ontving de generaal hiervoor uit handen van de burgemeester van Breda voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap. 

De koning memoreerde in zijn toespraak op het Paleis al aan de jarenlange warme relatie tussen Nederland en Polen: 

Vanmiddag zult u ervaren hoe groot de dankbaarheid na al die jaren nog steeds is. Uw bezoek markeert de hechte band tussen onze volken, maar óók de vriendschap tussen families, veteranen, lokale organisaties en vrijwilligers in Polen en Nederland.

In Breda legden Willem-Alexander en Andrzej Duda bloemen en een krans op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek ligt hier begraven.

Aansluitend praten zij met scholieren over wat vrede en vrijheid voor hen betekenen en wonen zij een optocht bij met historische militaire voertuigen.  

Lees verder onder de foto's.

Polen en Oranje: de laatste wens van prins Bernhard

De Oranjes hebben een bijzondere band met de Poolse soldaten die meehielpen met de bevrijding van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.    

In september 1944 speelde het Eerste Parachutistenregiment van generaal Stanislaw Sosabowski (1892-1967) een grote rol bij de Slag om Arnhem. Na afloop kreeg het regiment van de Britten de schuld van het mislukken van deze operatie. Jarenlang hebben het regiment en hun generaal gestreden voor eerherstel.

De Oranjes speelden hierbij een grote rol. De postume onderscheiding van het Poolse regiment zou bekend komen te staan als de 'laatste wens' van prins Bernhard. Ook koningin Wilhelmina heeft na de oorlog altijd aangedrongen op erkenning van de Poolse bevrijders. Op 31 mei 2006 reikte koningin Beatrix de Militaire Willemsorde en de Bronzen Leeuw uit aan generaal Sosabowski en zijn eenheid.

Met de toekenning door de Nederlandse regering van de twee hoogste dapperheidsonderscheidingen die ons land kent, (...) wordt nu deze fout uit het verleden hersteld.
ANP-303148023.jpg

- Koningin Beatrix tijdens de toekenning van beide onderscheidingen, 2006

Foto's: ANP 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--