Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zijn eerste toespraak: Koning Charles belooft zich levenslang in te zetten

9 september 2022 · Leestijd 3 min

Koning Charles III heeft vrijdagavond zijn eerste televisietoespraak als monarch gehouden. De koning noemde vanuit Buckingham Palace de dood van zijn moeder koningin Elizabeth een "enorm verlies" voor de hele familie. "Ze zal enorm worden gemist", aldus Charles. "Elk lid van de familie zal vertellen over haar warmte en humor", somde hij verder op. "Ze zag altijd het beste in mensen."

Ook bedankte de koning haar voor haar "leven in dienst van het volk". Dat was voor de Queen een "persoonlijk doel" dat een grote invloed had op haar leven en waarvoor ze veel heeft moeten "opofferen". Over "ruim een week" zal Elizabeth naar haar laatste rustplaats worden gebracht, zei Charles zonder een datum te noemen. "Bedankt mama voor uw liefde en dienst."

De Britse koning belooft zich de rest van zijn leven in zetten voor de inwoners van zijn land, ongeacht hun afkomst. "Ik zal jullie dienen met loyaliteit, respect en liefde", zei de 73-jarige vorst in zijn eerste toespraak als staatshoofd. Zijn moeder Elizabeth, die donderdagmiddag op 96-jarige leeftijd is overleden, zal voor hem altijd een inspirerend voorbeeld blijven.

Charles zei dat zijn leven zal veranderen met alle nieuwe verantwoordelijkheden. Daardoor is er minder tijd voor de goede doelen waarvoor hij zich al die jaren als kroonprins heeft ingezet. Maar anderen zullen dat volgens hem overnemen. Die verantwoordelijk laat hij met veel "vertrouwen" over aan andere leden van het koningshuis, zei hij.

William en Catherine

Koning Charles heeft zijn oudste zoon William benoemd tot prins van Wales. Die titel droeg hij zelf, voor hij koning werd door het overlijden van zijn moeder Elizabeth. Traditiegetrouw draagt de koning of koningin die titel over.

Catherine, de vrouw van William, wordt daarmee automatisch de prinses van Wales. "Met Catherine naast hem zullen onze nieuwe prins en prinses van Wales onze landelijke gesprekken blijven inspireren en leiden, en ze zullen helpen om minderheden onder de aandacht te brengen om zo de nodige hulp te bieden."

Camilla, de vrouw van Charles, droeg nooit de titel van prinses van Wales. Dat deed ze uit respect voor prinses Diana, de overleden ex-vrouw van Charles. Die droeg de titel namelijk wel. Nu heeft de echtgenote van William dezelfde titel als zijn overleden moeder Diana.

William is naast hertog van Cambridge nu ook hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw Catherine draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Koning Charles werd zelf prins van Wales toen hij 9 jaar was.

Harry en Meghan

Koning Charles heeft in zijn eerste toespraak als monarch ook gesproken over zijn zoon prins Harry en diens vrouw Meghan. De vorst zei vanuit Buckingham Palace dat hij hen "liefde" stuurt terwijl ze hun leven "over zee" verder opbouwen.

Prins Harry en Meghan maakten begin 2020 bekend dat ze een stap terug zouden doen binnen het Britse koningshuis. Ze wonen inmiddels met hun twee kinderen in de Verenigde Staten.

Charles sprak in zijn toespraak uiteraard ook vol lof over koningin Elizabeth als moeder en als vorstin. Ook prees hij zijn echtgenote koningin-gemalin Camilla. Zij zal nieuwe rol volgens hem met "net zoveel toewijding uitvoeren" als hoe ze haar werk de afgelopen jaren heeft gedaan.

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--