Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Belgische koning Filip verleende twee keer gratie

9 januari 2021 · Leestijd 2 min

De Belgische koning Filip heeft in het voorbije jaar slechts twee keer gratie verleend. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne laten weten. Een jaar eerder verleende de koning op advies van justitie nog zeven keer gratie. Er kwamen in 2020 iets meer dan duizend aanvragen binnen voor een pardon, dat was minder dan in 2019.

De koning verleent maar zelden gratie. "Genade wordt in uitzonderlijke gevallen toegekend en dat zal zo blijven", citeerde persbureau Belga de justitieminister. Het gaat in de enkele toegekende gevallen meestal om verkeersmisdrijven waarbij geen sprake is van dronkenschap, vluchtmisdrijf of slachtoffers.

"In dossiers met fysiek geweld kan er geen genade zijn", legde Van Quickenborne uit. "We hebben het volste vertrouwen in een uitspraak van de rechter, maar soms komen er nieuwe elementen naar boven na de uitspraak en is er geen beroep meer mogelijk. In die omstandigheden kan het menselijk zijn om in te grijpen door de straf geheel of gedeeltelijk kwijt te schelden."

Koning Filip verleende in 2017 drie keer gratie, in 2018 was dat dertien maal en in 2019 zeven keer. Over de reden van een gratieverlening verschaft Justitie geen volledige informatie.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--