Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo lang zit koningin Elizabeth vandaag op de troon

6 februari 2021 · Leestijd 2 min

Koningin Elizabeth is zaterdag precies 69 jaar koningin van Groot-Brittannië. De inmiddels 94-jarige koningin is de huidige langstzittende vorst ter wereld.

Van enige noemenswaardige festiviteiten zijn dit jaar geen sprake. De Britse regering wil volgend jaar, als Elizabeth haar platina regeringsjubileum viert, wel groots uitpakken. In juni 2022 staan allerlei evenementen gepland.

Elizabeth moet nog even door wil ze het 'wereldrecord' van langst zittende vorst ooit op haar naam schrijven. Dat record staat nu op naam van 'Zonnekoning' Lodewijk XIV (1638-1715) van Frankrijk. Die zat 72 jaar en 110 dagen op de troon, maar hij werd in 1643 dan ook al op 4-jarige leeftijd koning.

Tweede op de ranglijst staat de in oktober 2016 overleden koning Bhumibol van Thailand, die op dat moment zeventig jaar en 126 dagen regeerde. Derde is vorst Johann II van Liechtenstein, die in 1858 als 18-jarige aan de macht kwam in het ministaatje en die het zeventig jaar en 91 dagen volhield. Hij overleed in februari 1929. Elizabeth bezet nu de vierde plaats.

De 'Queen' volgde op 26-jarige leeftijd haar vader koning George VI op. Hij overleed op 6 februari 1952 in zijn slaap. Elizabeth was op dat moment op staatsbezoek in Kenia.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--