Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo reageren ze in België op de ontmoeting tussen Albert en Delphine

28 oktober 2020 · Leestijd 4 min

In België wordt met verbazing en enthousiasme gereageerd op de ontmoeting tussen koning Albert en zijn buitenechtelijke dochter prinses Delphine. Royaltykenners noemen het een historisch moment.

Het paleis maakte dinsdag bekend dat de ontmoeting zondag heeft plaatsgevonden op kasteel Belvédère. Ook koningin Paola was daarbij aanwezig. Het drietal stelde dat "na het tumult, het lijden en de verwondingen", het nu tijd is voor "vergeving, genezing en verzoening", zo stond in een door hen ondertekende verklaring. Het hof voegde er ook meteen een foto bij.

Royaltykenner Jo De Poorter zegt dat Albert 180 graden gedraaid is. Jarenlang wilde hij niets met Delphine te maken hebben. In gesprek met Het Laatste Nieuws stelt De Poorter verbluft te zijn door de snelheid en kracht waarmee het verhaal zich de afgelopen maand heeft ontwikkeld, zeker nu ook koningin Paola erbij betrokken is. "De taal en de woordkeuze kan niet liefdevoller zijn", zegt hij. "Het is diametraal het tegenovergestelde van wat er afgelopen jaren gebeurd is."

'Chapeau Albert'

Ook kenner Brigitte Balfoort is verrast. "Dit had niemand ooit verwacht", zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. Het moment kan volgens haar ook niet beter. "Het koningshuis is nu de enige met goed nieuws. Eerst dacht ik chapeau Filip, maar nu toch ook een klein beetje chapeau Albert. Hier stond geen dwangsom op, hij heeft hier zelf voor gekozen. Eindelijk heeft hij de goede entourage die zegt: sire, doe dat toch, maak het goed."

De Poorter geeft toe dat er voor Albert eigenlijk geen andere route was maar dat deze 'verzoening' wel de deur opent naar allerlei nieuwe mogelijkheden. Volgens hem is het een "belangrijkste stap vooruit" dat Albert, Paola en Delphine in de toekomst ergens samen aanwezig kunnen zijn.

Foto van vader en dochter onder het vergrootglas

Toch zijn niet alle reacties alleen maar positief. Belgische media hebben zich met een vergrootglas gebogen over de foto van het gepensioneerde koningspaar en Delphine. Op televisie, radio en in de kranten waren de zandkoekjes op de verder lege salontafel, het interieur in Engelse stijl en de uitgestalde foto's in de ontvangstkamer onderwerp van gesprek.

De grote bruine handtas die koningin Paola stevig omklemde terwijl ze in eigen huis wat ongemakkelijk op een stoel zat, riep veel vragen en vrolijke opmerkingen op. Het zou de suggestie kunnen wekken dat ze elk moment kon vertrekken, of anders alleen voor de foto even de kamer was binnen gekomen. Over de inhoud van de stevige tas werd druk gespeculeerd - "een mes" werd zelfs geopperd in een televisieprogramma van de VRT - maar royaltyverslaggever Wim Dehandschutter verwees naar de Britse koningin die zelfs bij het bakken van koekjes haar tas nog stevig vasthoudt.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De zwarte draadloze deurbel die ook kan worden gebruikt om personeel te waarschuwen dat er koffie of thee moet komen of dat de bezoeker klaar is om te vertrekken, was velen opgevallen. Het kleine apparaatje dat op batterijen werkt, was aangezien voor een dictafoon en de apparatuur waarmee garagedeuren kunnen worden geopend. Op een schaaltje lagen zes koekjes, keurig in het gelid. Dat werd erg zuinig gevonden: voor ieder twee. Maar de koninklijke waarnemers legden uit dat de foto waarschijnlijk aan het begin van de ontmoeting is gemaakt, toen de tafel nog netjes op orde was.

Koninklijke families omringen zich graag met tientallen keurig ingelijste foto's. Het is ook een standaard cadeau bij bijvoorbeeld staatsbezoeken. Koning Albert en koningin Paola hadden ook veel prenten van familieleden aan de muur hangen of uitgestald. Die werden ook bestudeerd. Dat een familiefoto van koning Filip een prominente plek had, viel op en op televisie werd gediscussieerd over de mogelijkheid dat er binnenkort een foto van Delphine bijkomt. Of anders een van haar kunstwerken aan de muur. Beide opties werden onwaarschijnlijk geacht.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--