Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo viert Margrethe haar verjaardag (niet)

16 april 2020 · Leestijd 3 min

Koningin Margrethe viert donderdag haar tachtigste verjaardag. Wat het grootste koninklijke feest van het jaar had moeten worden, wordt vanwege de coronacrisis een potje televisiekijken naar zingende landgenoten en wellicht een etentje voor twee of drie in Fredensborg Slott. Daar heeft de koningin zich sinds maart teruggetrokken om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Margrethe, in 1940 geboren nog geen week na de Duitse bezetting van Denemarken, had zoals gebruikelijk royaal willen uitpakken voor haar bijzondere mijlpaal. Voor dinsdag waren een rijtoer en een galavoorstelling in het Koninklijk Theater gepland, woensdag was voor een bijeenkomst met kinderen in Christiansborg én een galadiner met al haar Europese collega's. En donderdag zou dat allemaal moeten overtreffen.

Lees verder onder de foto.

Een foto uit de oude doos. Koning Frederik en koningin Ingrid met hun drie dochters. Van links naar
Een foto uit de oude doos. Koning Frederik en koningin Ingrid met hun drie dochters. Van links naar rechts: Margrethe, Anne-Marie en Benedikte. Het gezin is in Groenland en de drie meiden zijn gekleed in traditionele Deense kleding.

De koningin treft donderdagochtend echter onder haar slaapkamerraam in Fredensborg niet haar familie en koninklijke gasten aan, zoals vijf jaar geleden bij haar 75e verjaardag. Het wakker maken met gezang is één van de leuke Deense tradities en dat koning Willem-Alexander - petekind van Margrethe - en koningin Máxima daar ook aan mee zouden doen, maakte het allemaal bijzonder. Wel werd ze toegezongen door haar personeel

willem_alexander_margrete.jpg
willem_alexander_maxima_margerthe.jpg

Margrethe voor de buis

Om 12 uur precies is de koningin vanuit het hele Deense koninkrijk, van de Groenlandse hoofdstad Nuuk en Thórshavn op de Faeröer tot de toegangsweg van Fredensborg Slott, toegezongen ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Meer dan 190.000 Denen hadden zich via Facebook opgegeven om mee te doen aan deze zanghulde aan de jarige.

De Deense televisie zond vanuit verschillende locaties de bijzondere verjaardagsgroet aan koningin Margrethe rechtstreeks uit. De koningin keek zelf in Fredensborg naar de uitzending, en ook dat kon in beeld worden gebracht zodat de Denen haar via de televisie toch nog even konden zien. "Fantastisch" vond de koningin in een korte reactie.

Margrethe leek ook even mee te zingen toen in het vervolg van het programma een loflied op Denemarken ten gehore werd gebracht - waarbij ook weer overal werd meegezongen. Degenen die buiten zongen hielden netjes 1,5 meter afstand van elkaar.

Lees verder onder de Instagram-post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Speciale munt

De Deense Nationale Bank geeft donderdag twee munten uit ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van koningin Margrethe. Eén is een zilveren herdenkingsmunt ter waarde van 500 Deense kroon (67 euro) en de ander een circulatiemunt van 20 kroon (2,68).

Lees verder onder de munten.

moent1.jpg

Op de voorkant van beide munten staat een portret van de jarige, gemaakt door de beeldhouwer Lis Nogel. Aan de andere kant staan de jaartallen 1940-2020 boven een motief dat is bedacht door grafisch ontwerper Jeanette Skov Jensen. Het is volgens de bank een verwijzing naar het regeringsmotto van de koningin - Gods hulp, de liefde van het volk, de kracht van Denemarken - en haar artistieke werkzaamheden.

De 13 állerleukste foto's van de jarige Margrethe

Beniewd naar meer Margrethe? Bekijk hier ons artikel met de 13 leukste foto's van de Deense koningin.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--