Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo verliep het eerste weekend in Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen

25 juli 2022 · Leestijd 3 min

Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen in Den Haag openen hun deuren voor het publiek. De locaties, die elk jaar in de zomer opengaan, zijn op vier achtereenvolgende zaterdagen te bezoeken.

In het werkpaleis van de koning kunnen bezoekers naar de zogeheten Corps de Logis. Dit zijn onder meer de Grote Balzaal en de Balkonkamer van Noordeinde. Verder staat het paleis bekend als de ontvangstlocatie voor gasten uit binnen- en buitenland. Ook worden de Appeltjes van Oranje er uitgereikt en vinden de uitblinkerslunches er plaats. Iedereen die het paleis bezoekt krijgt voorafgaand een gratis multimediatour met een introductie van de koning. Daarnaast vertellen medewerkers van de Dienst van het Koninklijk Huis in de tour over hun werkzaamheden.

Bezoekers van de Koninklijke Stallen kunnen daar deze de Gouden Koets, de Glazen Koets en de koninklijke bus bezichtigen. Het is de eerste keer dat de Gouden Koets tijdens de openstelling van de Koninklijke Stallen te zien is. Daarnaast zijn ook diverse historische en moderne auto's te zien. Volgens de RVD bestaat een deel van het wagenpark van de koninklijke familie uit hybride of volledig elektrische auto's.

Wanneer de deuren van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen opengaan voor publiek is het zo druk dat het "net een volksfeest" lijkt. Dat zegt Claudia Hörster, directeur Koninklijke Verzamelingen. "Hele bevolkingsgroepen komen een bezoek brengen aan het paleis en de Stallen." Kaarten voor de rondleiding door Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen zijn dan ook uitverkocht. "Alle 11.000 plekken zijn inmiddels vergeven."

Als het aan Claudia Hörster ligt gaan de deuren van Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen vaker open voor het publiek. "Dat is zeker het streven", aldus Hörster. Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen zijn dit jaar "maar" vier opeenvolgende zaterdagen geopend. Kaarten voor alle dagen zijn uitverkocht en volgens Hörster is er meer vraag dan aanbod. Het voornaamste probleem bij het verwezenlijken van het streven om vaker open te gaan is de logistiek, meent Hörster. "Doordeweeks wordt er gewerkt in het paleis, dus dan is het niet mogelijk om ook publiek toe te laten."

Idealiter ziet Hörster in de zomermaanden de mogelijkheid om het publiek ook doordeweeks een kijkje achter de schermen te geven. "Wellicht kunnen we een manier vinden waarop er publiek kan komen zonder dat het personeel gestoord wordt in zijn werkzaamheden. Dan moeten we bijvoorbeeld kijken naar de route van de rondleiding."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--