Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo worden straks de geloofsbrieven overhandigd

18 juni 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander ontvangt begin volgende maand weer ambassadeurs voor het aanbieden van hun geloofsbrieven. In het 'tijdelijke normaal', zoals de koning de beperkende maatregelen in deze coronatijd heeft omschreven, zal dat anders verlopen dan tot nu toe gebruikelijk. Zijn Spaanse collega Felipe, die woensdag voor het eerst sinds maanden weer buitenlandse ambassadeurs ontving, gaf alvast een voorproefje.

Felipe_Spanje_geloofsbrieven.jpg

Felipe had de ontvangst verplaatst van het Koninklijk Paleis in Madrid naar zijn residentie aan de rand van de stad, het Zarzuela-paleis. De kledingvoorschriften waren vereenvoudigd en het gezelschap dat de nieuwe ambassadeur bij de presentatie van de geloofsbrieven vergezelde, was verkleind.

Er werden geen handen geschud, er werd afstand gehouden en ook werden de geloofsbrieven niet fysiek overhandigd maar na enkele woorden van de ambassadeur op een gereedstaande tafel gelegd. Daarna volgde in een aangrenzende kamer een kort onderhoud. Alle aanwezigen bij de plechtigheid droegen mondkapjes.

Lees verder onder de foto.

Ceremonieel

In Spanje was altijd veel meer ceremonieel, met de koning in gala-uniform en een flink gezelschap bij de overhandiging in het Madrileense paleis. In Den Haag is het bescheidener paleis Noordeinde de plek waar de koning de geloofsbrieven in ontvangst neemt. Dat gebeurde op 10 februari voor het laatst maar inmiddels worden voorbereidingen getroffen voor hervatting van deze belangrijke ontmoetingen in juli. Een ambassadeur mag namelijk pas écht aan het werk wanneer hij of zij de geloofsbrieven aan het staatshoofd heeft aangereikt.

Net als in Spanje zal koning Willem-Alexander de documenten ook niet zelf aannemen, maar worden ze op een tafel gelegd. Het militair ceremonieel wordt ook beperkt en de ambassadeur wordt niet opgehaald in een koets.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--