Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo wordt Margrethe's 80e verjaardagsfeest

14 januari 2020 · Leestijd 2 min

Aan de vooravond van de 48e verjaardag van haar troonsbestijging heeft koningin Margrethe maandag de plannen bekendgemaakt voor haar 80e verjaardag op 16 april van dit jaar. Het feestprogramma bevat veel bekende elementen, zoals een aubade van de verjaardagsgasten onder haar slaapkamerraam op Fredensborg Slot, galadiners en balkonscènes bij paleis Amalienborg en het stadhuis van Kopenhagen.

Koningin Margrethe heeft zoals te doen gebruikelijk haar Europese koninklijke collega's uitgenodigd om delen van het feest mee te vieren. Bij haar vorige 'ronde' verjaardagen is daar altijd royaal gehoor aan gegeven, ook toen een vulkaanuitbarsting op IJsland bij haar zeventigste verjaardag het vliegverkeer naar Kopenhagen en grote delen van Noord-Europa plat legde. Koningin Beatrix nam met Willem-Alexander en Máxima de trein, en op de terugweg kon het Luxemburgse groothertogelijk paar meerijden.

Lees verder onder de Instagram-post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Gala

Deelname aan het hele programma zou overigens voor de Belgische koning Filip betekenen dat hij op zijn eigen 60e verjaardag (15 april) niet thuis is, of in elk geval niet in de avond. Dan namelijk geeft koningin Margrethe in Christiansborg Slot een galadiner voor de Deense autoriteiten en de buitenlandse gasten. Eerder op de dag bieden kinderen uit heel Denemarken een feestelijke voorstelling in hetzelfde paleis.

Maar de festiviteiten, waarvoor de Deense posterijen al een speciaal postzegelvel hebben uitgegeven, beginnen al eerder. Op 2 april opent Margrethe in het Nationaal Historisch Museum in Fredensborg een tentoonstelling over haar leven en werk. Op 14 april is er een galavoorstelling in het Koninklijk Theater, waar ze per koets vanuit Amalienborg naar toe gaat. De eigenlijke verjaardag wordt behalve met de 'wake-up call' onder het slaapkamerraam gevierd met een rijtoer, de balkonscènes en besloten tweede galadiner en dansavond voor familie, vrienden en koninklijke gasten in Fredensborg.

Ook later in het jaar zijn er nog activiteiten. Zo staat de eerste zomertocht met de koninklijke boot Dannebrog in het teken van de verjaardagsviering. Voor de verjaardag is een nieuwe foto gemaakt van de koningin en is een speciaal logo ontworpen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--